Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «συγκρατήσουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από έφοδο στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «συγκρατήσουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από έφοδο στην Υεμένη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην εξαπολύσουν έφοδο εναντίον της πόλης Χοντάιντα της Υεμένης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, καθώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως μια τέτοια επιχείρηση θα προκαλούσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε την ώρα που στρατεύματα που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από τα Εμιράτα προέλαυναν και έφθαναν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέσω αυτού του λιμανιού φθάνουν στη χώρα εμπορεύματα και η ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Το λιμάνι ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη Χοντάιντα, που έχει πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκων, θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Ένα προληπτικό σχέδιο του Οργανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε περίπτωση μιας παρατεταμένης πολιορκίας.

«Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση εναντίον της Χοντάιντα, καταστήσαμε πολύ σαφές ότι θέλουμε να ακολουθηθεί η πολιτική οδός», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς έχει «αυτή τη στιγμή την καλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό» για να «επιτύχει πρόοδο».

«Αυτό είναι κάτι που επισημάναμε στα ανώτατα επίπεδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ λένε πως «δεν θα προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει συναντίληψη με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αν εξαπολύσουν επίθεση στη Χοντάιντα.

Πηγές στην Υεμένη ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκρίφιθς βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σαναά, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευθεί με τους Χούτι μια συμφωνία για να αποφευχθεί η έφοδος στη Χοντάιντα.

Η συμφωνία προβλέπει να ανατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη ο έλεγχος του λιμανιού της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr