Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκέψεις να «βγάλουν τρελό» τον Σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Σκέψεις να «βγάλουν τρελό» τον Σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Προκειμένου να εκπέσει από τα καθήκοντα του, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εκδοθεί ψυχιατρική γνωμάτευση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και το συμβούλιο θα καθορίσει ότι το άτομο είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του και για τον περίγυρό του και θα επιβεβαιωθεί ότι για το λόγο αυτόν, λόγω μειωμένης ικανότητας, θα πρέπει να του αφαιρεθεί το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα με αναλυτές, γράφουν σκοπιανές ιστοσελίδες και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μετά την απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην υπογράψει τον νόμο για την επικύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, το Κοινοβούλιο θα χρειασθεί να επαναφέρει τον ίδιο νόμο σε δεύτερη ψηφοφορία.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη, αλλά ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου, ορίζει ότι αυτό πρέπει να συμβεί κατά την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Στη δεύτερη θετική ψηφοφορία ο Ιβάνοφ υποχρεούται να την υπογράψει, διαφορετικά παραβαίνει τον νόμο για παραβίαση του Συντάγματος.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, υποστηρίζουν ότι τελικά ο αρχηγός του κράτους θα υποχωρήσει και θα υπογράψει την επικύρωση, ωστόσο του παρέχεται το δικαίωμα να κινήσει διαδικασία αξιολόγησης της Συμφωνίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, εφόσον έχει αμφιβολίες για τη συνταγματικότητά του.

Εάν, πάραυτα, ο επικεφαλής της χώρας παραμένει αρνητικός στην υπογραφή του διατάγματος και μετά την δεύτερη ψηφοφορία, οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι τότε έχει τη δυνατότητα της υπογραφής ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι.

Αυτός ο τρόπος δράσης δεν αποτελεί κάτι νέο για την πολιτική ιστορία της χώρας, γιατί όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί της 9ης Οκτωβρίου 1995, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Στόγιαν Άντοφ, υπέγραψε διάταγμα για το νόμο περί Κύρωσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, εξ ονόματος του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος είχε υποστεί δολοφονική επίθεση έξι ημέρες νωρίτερα.

Η πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαργαρίτα Νικολόσκα, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθεί διαδικασία για την ερμηνεία του Συντάγματος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αδυνατεί ή αρνείται να υπογράψει το διάταγμα περί της ονομασίας.

Ο πολιτικός αναλυτής Αντρέια Στοϊκόφσκι διευκρινίζει ότι πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αδυναμία εκ μέρους του Προέδρου και τότε πρέπει να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις.

«Όπως και να έχουν τα πράγματα σήμερα, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκδοθεί ψυχιατρική γνωμάτευση και συμβουλευτική πρακτική για να καθορίσει εάν το άτομο είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του και τον περίγυρό του και να επιβεβαιωθεί ότι για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να στερηθεί της δικαιοπρακτικής ικανότητας.

»Προσωπικά, δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο πρέπει να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία γιατί μπορεί τα πράγματα να ολοκληρωθούν.

»Άλλωστε έναντι του νόμου είναι (ο Ιβάνοφ) υπεύθυνος όπως ο κάθε απλός πολίτης της χώρας.

»Επίσης, μια άλλη επιλογή είναι να τεθεί μομφή εναντίον του κατά το δημοψήφισμα με το όνομα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr