Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστηρό τελεσίγραφο Τουσκ στον Τραμπ: Nα εκτιμάς περισσότερο τους συμμάχους σου

Αυστηρό τελεσίγραφο Τουσκ στον Τραμπ: Nα εκτιμάς περισσότερο τους συμμάχους σου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαφές μήνυμα να εκτιμά περισσότερο τους συμμάχους του έστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα Τρίτη, παραμονή της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αγαπητή Αμερική, να εκτιμάς περισσότερο τους συμμάχους σου. Στο κάτω κάτω δεν έχεις και τόσους πολλούς», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ απευθείας στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος πάει καιρός τώρα που επικρίνει σχεδόν καθημερινά την Ευρώπη εξαιτίας, σύμφωνα με τον ίδιο, της ανεπαρκούς συνεισφοράς τους στις αμυντικές ικανότητες», δήλωσε.

«Η Αμερική δεν έχει και δεν θα έχει καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη», η οποία «δαπανά σήμερα πολύ περισσότερα για την άμυνα απ’ ό,τι η Ρωσία και όσα και η Κίνα», πρόσθεσε.

«Ελπίζω πως δεν αμφιβάλλετε ότι πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί με την ίδια βεβαιότητα για τις ρωσικές και τις κινεζικές δαπάνες», κατέληξε ο Τούσκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πάψει να ζητάει από τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους ώστε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να τις ανεβάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους το 2024.

Στόχος του Τραμπ είναι κυρίως η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας ανέρχονται στο 1,24% του ΑΕΠ της.

Η κατανομή των δαπανών θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 2017 λίγο λιγότερο από το 72% των δαπανών του ΝΑΤΟ: 686 δισ. δολάρια από το σύνολο των 957 δισ. δολαρίων που δαπανήθηκαν από τα 29 μέλη για την άμυνά τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr