Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» σε Ρωσία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την δολοφονία Πολιτκόφσκαγια

«Χαστούκι» σε Ρωσία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την δολοφονία Πολιτκόφσκαγια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για ελλείψεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια καταδίκασε σήμερα Τρίτη τη Ρωσία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Πολιτκόφσκαγια, γνωστή για τις έρευνες που διεξήγε σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, καθώς και την κριτική της στην πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2006.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Μόσχα παραβίασε «το δικαίωμα στη ζωή» όσον αφορά τις αδυναμίες της έρευνας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Συνολικά, η ρωσική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει σε μεγάλες ποινές φυλάκισης έξι άτομα που συμμετείχαν στην εκτέλεση της Πολιτκόφσκαγια.

Οι ηθικοί αυτουργοί ωστόσο δεν έχουν κατονομαστεί.

«Σε τέτοιου είδους ανθρωποκτονίες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η έρευνα που διεξήχθη ήταν κατάλληλη εάν δεν γίνει καμία προσπάθεια να αναγνωριστεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Οι δικαστές του Στρασβούργου υπογραμμίζουν ότι οι ρωσικές Αρχές έχουν αναπτύξει μία «βασική θεωρία», στην οποία εμπλέκεται επιχειρηματίας στο Λονδίνο –σήμερα νεκρός– χωρίς ωστόσο να προσκομίζεται αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει αυτήν την υπόθεση.

Το κράτος, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, θα έπρεπε να εξετάσει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (της οικογένειας του θύματος), σύμφωνα με τους οποίους πράκτορες της FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών) και εκπρόσωποι της τσετσενικής διοίκησης εμπλέκονται στην οργάνωση της δολοφονίας.

Οι ρωσικές αρχές οφείλουν να πληρώσουν 20.000 ευρώ στη μητέρα, την αδελφή και τα παιδιά της Πολιτκόφσκαγια για ηθική βλάβη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr