Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ήχησαν στις 5.30 ξημερώματα Παρασκευής οι σειρήνες στην Κύπρο – Τι είπε ο Αναστασιάδης

Γιατί ήχησαν στις 5.30 ξημερώματα Παρασκευής οι σειρήνες στην Κύπρο – Τι είπε ο Αναστασιάδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την απόλυτη βούληση της Λευκωσίας να εργαστεί για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του χθες Πέμπτη, καθιστώντας πάντως σαφές ότι αναφέρεται σε μια λύση που δεν θα αφήνει τα ψήγματα της αδικίας της Συμφωνίας Λονδίνου – Ζυρίχης.

«Συμφωνία, που θα είναι βασισμένη στην αδικία, θα είναι και καταδικασμένη να καταρρεύσει» ανέφερε προσθέτοντας:

«Αυτό που θέλω να μεταφέρω σαν μήνυμα είναι πως αυτά που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, προκειμένου να επιτευχθεί λύση βιώσιμη, λειτουργική, και δημιουργία ενός κανονικού κράτους, είναι κάτι που δεν συζητείται και δεν παζαρεύεται».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:

«Δεν θέλουμε παρουσία στρατού, διότι δεν κινδυνεύουμε από πουθενά, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις γειτονικές χώρες, διότι έχουμε αναπτύξει δεσμούς ισχυρότατους όσο ποτέ προηγουμένως».

Σήμερα Παρασκευή, στις 05.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου.

Παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη θα ψαλεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρόμοιο με εκείνο, το οποίο καταρρίφθηκε το 1974 από λάθος της κυπριακής αεράμυνας.

Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς από την Ελλάδα, εκτός από έναν, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Παράλληλα εκδήλωση μνήμης για τις «μαύρες» επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινώσεις τους για τη σημερινή «μαύρη» επέτειο, κόμματα και οργανώσεις της Κύπρου αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στη μάχη κατά την τουρκική εισβολή.

Επισημαίνουν παράλληλα την υποχρέωση όλων για ενότητα στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Επίσης, τα κόμματα καταδικάζουν για ακόμα μια φορά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση, που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της.

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις αρνητικές προσεγγίσεις

Στο μεταξύ, σε ομιλία του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι συνεχίζει τις «αρνητικές προσεγγίσεις».

Ο Ακιντζί αναφέρθηκε στις περσινές συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι «όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση».

Επισήμανε παράλληλα πως η τουρκική πλευρά «δεν θα αποδεχθεί ατέρμονες συνομιλίες ή να αποτελέσει μέρος μιας διαδικασίας χωρίς χρονικά πλαίσια».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν «μια σωτήρια επέμβαση, που άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα».

Έπειτα από 44 χρόνια το καλύτερο είναι «η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη» ανέφερε ο Ακιντζί και εξέφρασε απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν».

Σήμερα, στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση του τουρκικού στρατού και τουρκοκυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα επιδείξεις πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, στο λιμάνι της οποίας έχουν καταπλεύσει σκάφη του Π.Ν. της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr