Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι νέες επιδρομές στην Υεμένη οδηγούν τους αμάχους σε «ακραίο» κίνδυνο

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι νέες επιδρομές στην Υεμένη οδηγούν τους αμάχους σε «ακραίο» κίνδυνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την επαρχία Χοντάιντα στην Υεμένη, στοχοθετώντας μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις ύδρευσης, έθεσαν τους άμαχους σε «ακραίο» κίνδυνο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Την 13η Ιουνίου, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν μια επιχείρηση για να ανακτήσουν την πόλη Χοντάιντα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πυλώνας της συμμαχίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στην επίθεση από αέρος αλλά και με χερσαίες δυνάμεις, ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου ότι αναστέλλουν την επιχείρηση στην πόλη, για να δώσουν μια ευκαιρία στην προσπάθεια του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση.

Οι βομβαρδισμοί ωστόσο συνεχίστηκαν σε άλλους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών μετά την παύση των επιχειρήσεων που ανήγγειλαν τα ΗΑΕ.

«Την 26η, 27η και 28η Ιουλίου, έγιναν πλήγματα κοντά σε ένα κέντρο αναπαραγωγικής υγείας και ένα εργαστήριο στη Χοντάιντα και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σύστημα αποχέτευσης στη Ζάμπιντ, καθώς και σε έναν σταθμό ύδρευσης ο οποίος τροφοδοτεί με νερό την πόλη Χοντάιντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της συντονίστριας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, της Λίσε Γκράντε.

«Τα πλήγματα αυτά θέτουν αθώους αμάχους σε ακραίο κίνδυνο», συνεχίζει το κείμενο, τονίζοντας ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν «θέτουν υπό αμφισβήτηση» όλες τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Το γραφείο της Γκράντε τονίζει πως οι βομβαρδισμοί δημιουργούν τον κίνδυνο να ξεσπάσει «μια επιδημία που θα είναι αδύνατον να σταματήσουμε».

Πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό της Υεμένης με τις οποίες ήλθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ στην επαρχία, σε αντίποινα για την επίθεση των Χούτι εναντίον δύο σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί στα πρόθυρα λιμού. Η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη του 90% της ζήτησης για τρόφιμα και από αυτές τις εισαγωγές, το 70% μπαίνει στη χώρα από το λιμάνι στη Χοντάιντα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιου που η εταιρεία του εδρεύει στην Ελλάδα

Ο Πούτιν θα κάνει ρωσικές Προεδρικές Εκλογές και στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr