Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λαβρόφ θέλει να βομβαρδίσει την Αλ Κάιντα στη Συρία και ο Τσαβούσογλου κάνει ότι… δεν την ξέρει

Ο Λαβρόφ θέλει να βομβαρδίσει την Αλ Κάιντα στη Συρία και ο Τσαβούσογλου κάνει ότι… δεν την ξέρει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εμπλοκή» με την κραταιά παρουσία της συριακής Αλ Κάιντα (της Ταχρίρ Αλ Σαμ) στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία έχουν πάθει οι σύμμαχοι Ρωσία και Τουρκία.

Διότι ενώ η Ρωσία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, θέλει η περιοχή της Ιντλίμπ να επανέλθει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, εκδιώκοντας από αυτή τους τζιχαντιστές, οι Τούρκοι, που έχουν στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο στη βορειοδυτική Συρία και έχουν υπό την «ευθύνη» τους τη «ζώνη αποκλιμάκωσης» της Ιντλίμπ, βολεύονται με την Αλ Κάιντα αφού είναι «δικά τους παιδιά».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Άγκυρα Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ιντλίμπ, ανέφερε -ρίχνοντας μπηχτή στον Τούρκο ομόλογό του- ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης που συμφώνησαν από κοινού Ρωσία, Ιράν και Τουρκία να δημιουργήσουν στη Συρία βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι η κατάπαυση πυρός δεν θα συμπεριλάμβανε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα (το προηγούμενο όνομα της συριακής Αλ Κάιντα, πριν μετονομαστεί σε Ταχρίρ Αλ Σαμ).

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι εκείνες οι (ένοπλες ισλαμιστικές) οργανώσεις που δεν θέλουν να συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ανάγκη να διαχωριστούν φυσικά, ή να αναλάβουν το ρίσκο να καταστραφούν μαζί με τους τρομοκράτες.

Ο Τσαβούσογλου, που δεν μπορούσε δημοσίως να πει ότι και η Αλ Κάιντα δική τους είναι, το έπαιξε ανήξερος (πουλάνε και στους Ρώσους την ίδια τρέλα που πούλαγαν στους Αμερικανούς) και είπε:

«Πρέπει να ταυτοποιήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. δηλ. έκανε ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι τρομοκράτες) με τη Ρωσία, με τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, με τη στρατιωτική μας δύναμη και να τους εξουδετερώσουμε».

Βεβαίως όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιοι είναι η συριακή Αλ Κάιντα όπως και ποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ελέγχουν.

Προφανώς ο Τσαβούσογλου χρειάζεται χρόνο για να τους μετονομάσει σε «μετριοπαθείς» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), όπως έπραξε με περισσότερους από χίλιους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που τους πήρε στην Τουρκία, τους έπλυνε και τους κούρεψε και τους έστειλε μετά στην Εφρίν να πολεμήσουν τους Κούρδους ως δήθεν «μετριοπαθείς».

Ο Τσαβούσογλου επίσης έσπευσε να διαφωνήσει με την απόφαση των Ρώσων και των Σύρων να επιτεθούν στην Ιντλίμπ και να την απελευθερώσουν, παριστάνοντας τον δήθεν φιλάνθρωπο που δεν θέλει να βομβαρδιστούν σχολεία και άμαχοι.

Η Τουρκία κατέχει τα βόρεια εδάφη της επαρχίας του Χαλεπιού, που κατέλαβε με τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Επίσης, κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της την επαρχία της Ιντλίμπ, που κατέχεται από τζιχαντιστές, αναπτύσσοντας δυνάμεις της περιμετρικά ως δήθεν «ειρηνευτικές».

Στα όρια της Ιντλίμπ η Τουρκία έχει δημιουργήσει δώδεκα φυλάκια – παρατηρητήρια δήθεν για την επιτήρηση της εκεχειρίας. Αυτά τα φυλάκια μετατρέπονται σε βάσεις -και με αεροδιαδρόμους- που προστατεύουν τους τζιχαντιστές της Ιντλίμπ από τον συριακό στρατό.

Το τουρκικό σχέδιο είναι η επαρχία της Ιντλίμπ μαζί με τα βόρεια εδάφη της επαρχίας του Χαλεπιού να αποτελέσουν ένα ισλαμικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο, όπως το ψευδοκράτος στη βόρεια Κύπρο, υπό τουρκική κηδεμονία.

Ήδη στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας οι Τούρκοι μετονομάζουν δρόμους και πλατείες με τουρκικά ονόματα, στην κεντρική πλατεία της Εφρίν έδωσαν το όνομα του Ερντογάν και παντού κυματίζει η τουρκική σημαία. Παράλληλα εποικίζουν αυτές τις περιοχές με τουρκόφιλους ισλαμιστές και Τουρκμένους.

Οι Τουρκμένοι είναι μια τουρκική φυλή που ζει στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ, η Τουρκία τους θεωρεί τουρκική μειονότητα.

Στον χάρτη με έντονο πράσινο η επαρχία της Ιντλίμπ, με πράσινο ανοιχτό τα εδάφη υπό τουρκική διοίκηση στα βόρεια του Χαλεπιού. Με κόκκινο η συριακή κυβέρνηση και με κίτρινο οι Κούρδοι. Τα εδάφη σε πράσινο -και στις δύο αποχρώσεις- είναι η περιοχή που η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φιλότουρκο ισλαμιστικό ψευδοκράτος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr