Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέι για υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους συλληφθέντες – Tι απαντά η Μόσχα

Μέι για υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους συλληφθέντες – Tι απαντά η Μόσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ρώσοι κατάσκοποι που εκτέλεσαν σχέδιο δολοφονίας με την έγκριση του ρωσικού κράτους ήταν οι δύο άντρες που συνελήφθησαν για τη δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Είχαμε απόλυτο δίκιο όταν από το Μάρτιο λέγαμε ότι ήταν δάκτυλος της Ρωσίας. Βάσει αξιοποίησης των πληρφοριών, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο συλληφθέντες που ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία είναι υπάλληλοι της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας , γνωστή ως GRU», τόνισε η Μέι, μιλώντας στους βουλευτές της.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός παρέθεσε μάλιστα στοιχεία από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, που δείχνουν ξεκάθαρα τους δύο Ρώσους να βρίσκονται κοντά στο σπίτι των Σκριπάλ, πριν από την επίθεση.

«Αυτα τα αδιάσειστα στοιχεία οδήγησαν την Ανεξάρτητη Εισαγγελική Υπηρεσία να συμπεράνει ότι είχαν επαρκή βάση για να αποδώσουν τις κατηγορίες», συμπλήρωσε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανώς δεν χρησιμοποίησε το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενη στον ιθύνων νου της επίθεσης, ωστόσο, αναφθέρθηκε αρκετές φορές στο «ρωσικό κράτος»

«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.

«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας, οι δύο συλληφθέντες είναι οι Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίρο, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του μαζί με έναν Βρετανό αστυνομικό.

Ο πρώην Ρώσος διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν στο Σόλσμπερι τον Μάρτιο. Η δηλητηρίαση πυροδότησε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό.

Κρεμλίνο: Δεν μας λένε τίποτα τα ονόματα

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιό είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται να ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, όμως τα ονόματά τους υποστήριξε πως «δεν μας λένε τίποτα».

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

«Αυτά όπως λέτε τα στοιχεία, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης»

«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι Ρωσία-1».

Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr