Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της Άγκυρας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μία βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων» σημείωσε ο κ. Μάας και ζήτησε εποικοδομητική στάση, κυρίως από την τουρκική πλευρά, καθώς μία λύση, όπως είπε, είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η Γερμανία, τόνισε, στηρίζει τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού «για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση, για να οικοδομηθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση».

Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι στόχος και της Γερμανίας, δήλωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ επαίνεσε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για εξαιρετικά εποικοδομητικές συνομιλίες και για κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Γερμανίας σε πολλούς τομείς.

Ειδικά για το Κυπριακό, επισήμανε ότι «λύση μπορεί να υπάρξει».

«Θέλουμε έναν γείτονα, ο οποίος να βρίσκεται κοντά στην ΕΕ, να σέβεται τις αρχές της» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλαβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην ΕΕ».

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γερμανία στο τέλος του μήνα, το μεταναστευτικό -με τον κ. Χριστοδουλίδη να εκφράζει την ανησυχία του για τις αυξανόμενες ροές στην Κύπρο- αλλά και το Brexit.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr