Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χριστοδουλίδης τα λέει έξω από τα δόντια – «Δεν υπάρχει χώρα στην περιοχή που να έχει καλές σχέσεις με Τουρκία»

Ο Χριστοδουλίδης τα λέει έξω από τα δόντια – «Δεν υπάρχει χώρα στην περιοχή που να έχει καλές σχέσεις με Τουρκία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασχοληθεί πιο ενεργά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Κύπρου ως «φάρου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως «άγκυρας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλυσε, μεταξύ άλλων, το όραμα της Λευκωσίας για διεύρυνση της συνεργασίας με τις χώρες της aνατολικής Μεσογείου, από όπου, όπως είπε, πηγάζουν «προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», ενώ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για «γροθιά στο πρόσωπο της βασιζόμενης σε αξίες διεθνούς τάξης» και για «σκανδαλώδη παραβίαση των πλέον θεμελιωδών αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Η Κύπρος «άγκυρα σταθερότητας» στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της Ευρώπης, και πρόσθεσε ότι «αν ως Ένωση θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της ίδιας της ασφάλειάς μας, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούμε ενεργότερα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στα προβλήματα τόσο της μετανάστευσης όσο και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας τόνισε ότι «πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις εκεί όπου δημιουργούνται τα προβλήματα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος, «κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια στιγμή χώρα της περιοχής με εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τους γείτονές της και βαθιά κατανόηση της δυναμικής της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή, η οποία βιώνει «μια τεράστια δημογραφική και κοινωνική αλλαγή», ενώ διατηρεί σημαντικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη στην προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών διαδρομών.

«Η άποψή μας είναι ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να γίνουν ο νέος άνθρακας και χάλυβας, σε ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο.

»Ένα εργαλείο συνεργασίας και συνεργειών, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια οικονομία σημαντικού μεγέθους, ένα φιλόξενο περιβάλλον για εταιρείες και επενδυτές, ένα εργαλείο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και της Ε.Ε. και σταδιακά θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ειρήνη», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την γεωστρατηγική αξία της Κύπρου, ως «γέφυρας» μεταξύ της Ε.Ε. και της περιοχής.

Ως παράδειγμα των προοπτικών που ανοίγονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Ισραήλ, στην οποία προστίθενται τώρα η Ιταλία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημείο αναφοράς τον τομέα της ενέργειας, ενώ επισήμανε το ενδιαφέρον ακόμη και της Ιαπωνίας για την περιοχή.

Σημειώνεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μαζί με τον οποίο ακολούθως θα μεταβεί στο Ισραήλ, για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική σχηματισμού ευρύτερης συνεργασίας, με περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες.

«Η Τουρκία παίζει έξυπνα το μεταναστευτικό χαρτί»

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Χριστοδουλίδης παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει χώρα στην περιοχή η οποία να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία».

«Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Σκεφτείτε την σχέση της Τουρκίας με την Κύπρο. Σκεφτείτε την σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι κάτι που η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, αν και πρέπει να παραδεχθώ ότι η Τουρκία παίζει έξυπνα το χαρτί της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν συζητούμε με την Τουρκία, θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή.

»Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε την γεωγραφία, για αυτό πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί της. Θέλουμε η Τουρκία να προσεγγίσει την Ε.Ε.. Δε μιλώ για ένταξη, διότι αυτή τη στιγμή μάλλον το ζήτημα αυτό είναι φιλοσοφικό.

»Αλλά το να μιλάει η Τουρκία με την Ε.Ε., το να μιλάει η Γερμανία με την Τουρκία είναι θετικό για μας, διότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να περάσουμε τα μηνύματά μας στην Τουρκία» εξήγησε.

«Η διατήρηση του σημερινού status quo δεν είναι λύση»

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το Κυπριακό ως πρόβλημα «παράνομης εισβολής, κατοχής και παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Κυπρίων, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», ενώ εστίασε και στην ευρωπαϊκή του διάσταση.

«Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις (από το κοινοτικό κεκτημένο), οι οποίες θα καθιστούσαν την Κύπρο κράτος-μέλος δεύτερης κατηγορίας και θα αποτελούσαν τελικά πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενότητα, την συνοχή και το σύστημα αξιών που είναι η Ένωση» είπε.

«Η καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο είναι οι δυνατότητές της ως κράτος-μέλος», τόνισε και πρόσθεσε ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, «η οποία είναι εφικτή», δεν θα ενίσχυε απλώς την ικανότητα της Κύπρου να λειτουργεί ως γέφυρα, αλλά θα αποτελούσε και παραδειγματική μεταβολή σε ό,τι αφορά την ειρήνευση και την σταθεροποίηση της περιοχής.

«Είναι αυτονόητο ότι για την σταθερότητα στην περιοχή, η Κύπρος πρέπει να παραμείνει πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και εξέφρασε την ελπίδα η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τη νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να έχει θετική έκβαση.

«Η διατήρηση του σημερινού status quo δεν είναι για μας λύση» συμπλήρωσε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Βερολίνου στο Κυπριακό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εγείρει, όπως είπε, πάντα την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στις συνομιλίες της με την τουρκική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr