Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόπια Δημοψήφισμα: Ο Ζάεφ δεν χρειάζεται μόνο το «ναι» αλλά και συμμετοχή άνω του 50%

Σκόπια Δημοψήφισμα: Ο Ζάεφ δεν χρειάζεται μόνο το «ναι» αλλά και συμμετοχή άνω του 50%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Σκόπια,

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Οι πολίτες της μικρής περίκλειστης πολυεθνικής βαλκανικής χώρας θα κληθούν να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο ακόλουθο ερώτημα:

«Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας;».

Όπως διαβάσατε γίνεται σαφές ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εξαρτάται από το «ναι».

Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων συνταχθεί με το «όχι» ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιδιώκει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 50% του εκλογικού σώματος για να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση ενός «ναι» αλλά με συμμετοχή μικρότερη του 50%, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραπέμψει τη συμφωνία στη Βουλή για να αποφασίσει εκ νέου.

Ωστόσο, στην ΠΓΔΜ κανείς δεν γνωρίζει πόσο αριθμεί στην πραγματικότητα το εκλογικό σώμα, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκ. ψηφοφόροι σε σύνολο 2,1 εκ. πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής θα είναι στην πραγματικότητα απροσδιόριστο.

Επίσης, 300.000 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν μεταναστεύσει την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι κάλπες θα στηθούν για τους απόδημους στις διπλωματικές και προξενικές Αρχές της ΠΓΔΜ, η εμπειρία από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις λέει ότι οι Σκοπιανοί μετανάστες ελάχιστα ανταποκρίνονται στις ψηφοφορίες.

Εξαιτίας όλων αυτών λοιπόν, πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, θεωρούν αμφίβολο εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων.

Ηγέτιδα δύναμη

«Η φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων (conflict management) στο Johns Hopkins University, Έντουαρντ Τζόσεφ, τονίζοντας:

«Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανυψώνει την Ελλάδα σε ένα βάθρο θαυμασμού και σεβασμού τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, τον ΟΗΕ, αλλά και τα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

»Είναι μια ένδειξη ωριμότητας και διορατικότητας της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι αυτό έγινε με έναν τρόπο που σέβεται και διασφαλίζει τη ιστορική και πολιτισμική κληρονομία της ελληνιστικής Μακεδονίας αλλά και της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας του κάθε λαού αντιστοίχως».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr