Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η συριακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» την παραχώρηση της Ιντλίμπ στην Τουρκία από τους Ρώσους

Η συριακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» την παραχώρηση της Ιντλίμπ στην Τουρκία από τους Ρώσους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Συρίας χαιρέτισε σήμερα τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην ισλαμοκρατούμενη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, δεσμεύθηκε ωστόσο να συνεχίσει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», προκειμένου να «απελευθερώσει» όλη τη χώρα.

Η Συρία «εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana.

Ωστόσο, εύλογη είναι η απορία τι ακριβώς χαιρετίζουν;

Ότι η Ιντλίμπ κατοχυρώνεται ως τουρκικό προτεκτοράτο;

Βεβαίως, από τη στιγμή που οι δυστυχείς Σύροι είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη Ρωσία, δεν έχουν και πολλές επιλογές και είναι αναγκασμένοι να «χαιρετίζουν» ως δήθεν επιτυχίες ακόμα και τα «πουλήματα» που υφίστανται από το «ξανθό γένος».

Η Συρία «τάσσεται πάντα υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που επιτρέπει να αποφευχθεί να χυθεί αίμα Σύρων και συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας», πρόσθεσε ο ίδιος Σύρος αξιωματούχος.

Παράλληλα ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι «η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας».

Η συριακή κυβέρνηση «επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμό της εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό του συριακού έδαφος, είτε μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε μέσω τοπικών συμφωνικών συμφιλίωσης», σημείωσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βασίζεται «στην κυριαρχία και την ενότητα» του συριακού εδάφους.

Πάντως η ιστορία λέει ότι όπου εισήλθε ο τουρκικός στρατός ειρηνικά ποτέ δεν αποχώρησε.

Συμφωνία Πούτιν- Ερντογάν για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Συρία

Ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό al Jadeed TV επανέλαβε την επιφυλακτικότητα της Δαμασκού απέναντι στην Τουρκία, που στηρίζει τους ισλαμιστές.

«Τη θεωρώ τεστ για την ικανότητα της Τουρκίας να δεσμευθεί στην εφαρμογή της απόφασης αυτής. Βρίσκονται υπό πίεση τώρα και πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν», σχολίασε ο Άλι Άμπντουλ Καρίμ.

«Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία», τόνισε.

Την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα εποπτεύουν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα.

Όμως ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ερντογάν εξήγησαν πώς σκοπεύουν να ξεχωρίσουν «τους ακραίους», δηλαδή τους τζιχαντιστές, από τις υπόλοιπες ομάδες των Σύρων αντιπολιτευόμενων.

Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο μέρος της της Ιντλίμπ περιλαμβάνεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα, τα άρματα μάχης, τα συστήματα εκτόξευσης ρουκετών και οι όλμοι από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, κάτι που επεσήμανε ότι ήταν πρόταση του Τούρκου ομόλογού του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν και από την Ιντλίμπ. Μόνο από την αποστρατικοποιημένη ζώνη. Μόνο δηλαδή από μια ουδέτερη ζώνη, μια άλλη πράσινη γραμμή σαν της Κύπρου, που θα ξεχωρίζει τα εδάφη υπό τον έλεγχο της Συρίας από εκείνα του ισλαμικού ψευδοκράτους που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν στη βορειοδυτική Συρία.

Στο μεταξύ συριακή εφημερίδα που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι συριακοί κρατικοί θεσμοί θα επιστρέψουν στην επαρχία Ιντλίμπ έως το τέλος του έτους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την περιοχή αυτή και η οποία προβλέπει την παράδοση όλων των βαρέων όπλων των ισλαμιστών και την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Αυτό προφανώς και κάπου το φαντάστηκε, διότι δεν προκύπτει από τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν.

Για το άρθρο της η εφημερίδα «al Watan» επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ίδια, οποιαδήποτε οργάνωση απορρίψει τη συμφωνία θα θεωρηθεί εχθρική «ακόμη και από τον τουρκικό στρατό και θα περιληφθεί στους τρομοκράτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Αυτό το τελευταίο ακούγεται και ως ανέκδοτο.

Πάντως τη Δευτέρα οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ πανηγύριζαν ανεμίζοντας σημαίες της «συριακής επανάστασης» μαζί με τουρκικές, όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία.

Τουρκικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο η Ιντλίμπ

Το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος που θα περιλαμβάνει τα εδάφη που κατέχουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ και ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Αυτό το ψευδοκράτος θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο, όπως και τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία αντιδρά στην επιχείριση απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, επειδή χαλάει ο σχεδιασμός της για εδαφικά κέρδη στη Συρία.

O Ερντογάν εξαρχής έχει διακηρύξει ότι θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα εκεί που τα έχει ορίσει το «Όρκος του Έθνους».

Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Διαβάστε σχετικά: Τι είναι ο τουρκικός Όρκος του Έθνους

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr