Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζορτζ Μπους που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ζητά τώρα να αλλάξουν όνομα

Ο Τζορτζ Μπους που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ζητά τώρα να αλλάξουν όνομα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και να πουν «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε από το 2008 ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένταξης της χώρας, όπως και άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης της βορειοτλαντικής συμμαχίας.

Η παρέμβαση του Τζορτζ Μπους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνος ήταν που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» το 2004.

Σε ανοιχτή επιστολή, που φέρει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγο για «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό», ο οποίος θα θέσει τη χώρα σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Τζορτζ Μπους αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», όπως όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το συνταγματικό της όνομα και αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας που θα αλλάξει το συνταγματικό όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία».

Ωστόσο στο κλείσιμο της επιστολής του χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που συμφωνήθηκε στις Πρέσπες.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος θυμίζει ότι το 2008 στο Βουκουρέστι είχε πει στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη συμμαχία.

«Παρόλο που απογοητεύτηκα από το ότι η ΠΓΔΜ δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα ερχόταν» σχολιάζει.

Κάνει δε αναφορά στον εκλιπόντα Μπόρις Τραϊκόφσκι, του οποίου και πλέκει το εγκώμιο.

«Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, σταθερό προσανατολισμό και, πάνω απ’ όλα, πίστη.

»Είχε πίστη στον Θεό, είχε πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να παίρνουν σοφές αποφάσεις» αναφέρει και καλεί τους πολίτες να πουν ναι στο μέλλον, που οραματίστηκε ο πρώην πρόεδρός τους.

«Κάθε πολίτης της «Μακεδονίας» πρέπει να συμμετάσχει στην ιστορική αυτή απόφαση και να ψηφίσει στο εθνικό δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου» τονίζει στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του εδώ και μία δεκαετία για το ονοματολογικό.

«Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας» προσθέτει και καταλήγει:

«Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία κρατά μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr