Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοψήφισμα Σκόπια: Το «ναι» αντιμέτωπο με το «όχι» και την αποχή

Δημοψήφισμα Σκόπια: Το «ναι» αντιμέτωπο με το «όχι» και την αποχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Σκόπια,

H ώρα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα ανοίξει την πόρτα για είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. έφτασε.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα Κυριακή στις 8.00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν δώδεκα ώρες μετά και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10.00 το βράδυ.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;».

Στις κάλπες πάντως βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι από σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηρους, 1.550 φυλακισμένους και 3.000 κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα το Σάββατο, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, μια ημέρα πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επικράτηση του «ναι», ερώτημα παραμένει το ποσοστό συμμετοχής, καθώς το δημοψήφισμα δεν θα θεωρηθεί έγκυρο εάν δεν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 900.000 ψηφοφόροι.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε νοθεία προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής.

Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ έχει καλέσει τους πολίτες να απόσχουν, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών θα καταστήσει την ΠΓΔΜ «υποτελή» χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ έχει πει πως η υπόθεση μπορεί να σταλεί και πάλι στη Βουλή, δίχως όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Το δημοψήφισμα επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ (CDU) καλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας να μην χάσουν αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας «ιστορική ευκαιρία» την πολιτική βούληση που διαπιστώνεται για πρώτη φορά στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ προκειμένου να τελειώσει η διαμάχη για το όνομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr