Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Λευκός Οίκος χαιρετίζει την «ισχυρή» αντίδραση των Γάλλων στο Ιράν

O Λευκός Οίκος χαιρετίζει την «ισχυρή» αντίδραση των Γάλλων στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την «ισχυρή» αντίδραση της Γαλλίας εξήρε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, αφού οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από μια αποτραπείσα επίθεση κοντά στο Παρίσι το καλοκαίρι.

«Η Γαλλία λαμβάνει ισχυρές αποφάσεις μετά την ιρανική τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στο Παρίσι», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέσω Twitter.

«Η Τεχεράνη οφείλει να γνωρίζει ότι η σκανδαλώδης συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Το Παρίσι ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δύο προσώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιρανού διπλωμάτη ο οποίος έχει συλληφθεί στη Γερμανία, και μιας οντότητας του υπουργείου Πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσάπτοντάς τους πως βρίσκονταν πίσω από ένα σχέδιο επίθεσης που οι γαλλικές αρχές λένε ότι απέτρεψαν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το σχέδιο είχε στόχο μια συγκέντρωση της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, ενός κινήματος της αντιπολίτευσης το οποίο η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, στα τέλη του Ιουνίου στο Βιλπάντ, κοντά στο Παρίσι.

Από την αρχή της υπόθεσης, το Ιράν καταγγέλλει μια συνωμοσία εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και διατείνεται πως δεν υπάρχει κανένα πειστικό αποδεικτικό στοιχείο.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και την Τεχεράνη μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για το Ιράν, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρωτοστατούσε ως τώρα στις προσπάθειες να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από το οποίο αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τον Μάιο, επαναφέροντας σε ισχύ κατά φάσεις εξαιρετικά δυσβάστακτες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησαν με τους ομολόγους τους του Ιράν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαίτησαν εξηγήσεις.

Oπως αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εσωτερικό έγγραφο του γαλλικού ΥΠΕΞ που διανεμήθηκε τον Αύγουστο έδινε εντολή στους Γάλλους διπλωμάτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράν.

Το Παρίσι έχει εξάλλου αναστείλει τη διαδικασία διορισμού νέου πρεσβευτή στο Ιράν και δεν έχει δώσει καμιά απάντηση στους διορισμούς ιρανών διπλωματών στη Γαλλία.

Νωρίτερα την Τρίτη, η γαλλική αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο σε σιιτικό θρησκευτικό κέντρο και συνέλαβε τρεις από τους επικεφαλής του για παράνομη οπλοκατοχή, επιχείρηση που κατά γαλλική διπλωματική πηγή είχε στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στο Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr