Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος είναι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία

Ποιος είναι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, όρισε τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζον Αμπιζάιντ, ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα. Η θέση μέχρι τώρα παρέμενε κενή επί των ημερών του αμερικανού προέδρου στην εξουσία.

Ο Αμπιζάιντ, 67 ετών, είναι ο πρώην επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Ο στρατηγός τεσσάρων αστέρων ε.α., που έχει λιβανέζικη καταγωγή, μιλάει Αραβικά και υπηρέτησε 34 χρόνια στον αμερικανικό στρατό.

Όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμπιζάιντ είχε εντυπωσιάσει τους καθηγητές με ένα υπόμνημα που έγραψε για τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει κενές πολλές θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση και στην αμερικανική διπλωματία, αλλά η απουσία Αμερικανού πρεσβευτή στο Ριάντ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της κρίσης ανάμεσα εξαιτίας του φόνου του ισλαμιστή δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι, συνεργάτης της εφημερίδας «The Washington Post», δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Αφού αρχικά διαβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το προξενείο, κατόπιν το Ριάντ υποστήριξε ότι σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, προτού τελικά παραδεχθεί ότι εκτελέστηκε σε μια επιχείρηση «χωρίς την έγκριση» του παλατιού.

Η υπόθεση προκαλεί ένταση στη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την μοναρχία, με την αμερικανική κυβέρνηση να πιέζει το Ριάντ να διαλευκάνει το έγκλημα αυτό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τόνισε την Κυριακή στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ ότι η Ουάσιγκτον θα «απαιτήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι».

Η προειδοποίηση έγινε δύο ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι ανεφοδιασμοί στον αέρα από τους Αμερικανούς των μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση η οποία έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο διορισμός του στρατηγού ε.α. Αμπιζάιντ μένει να επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία.

Μετά την αποστρατεία του, το 2017, ο Αμπιζάιντ είχε κρίνει ότι θα ήταν «δυνατό να ζήσουμε με ένα πυρηνικό Ιράν», υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συμβίωσαν για δεκαετίες με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, αντιπάλους τους που διέθεταν πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος Τραμπ αντιθέτως είναι υποστηρικτής μιας πολύ σκληρής γραμμής έναντι της Τεχεράνης, του μεγάλου αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr