Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είναι τα «Κίτρινα Γιλέκα» που ποντάρει η Λεπέν για τις ευρωεκλογές

Τι είναι τα  «Κίτρινα Γιλέκα» που ποντάρει η Λεπέν για τις ευρωεκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Mε τα «Κίτρινα Γιλέκα»… «φλερτάρει» για τις ευρωεκλογές του 2019 η Μαρίν Λεπέν. Τι είναι όμως αυτά που ποντάρει τόσο πολύ η ακροδεξιά πολιτικός της Γαλλίας;

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η αρχηγός του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, δήλωσε σήμερα ότι οι ψηφοφόροι της βρίσκονται στα «Κίτρινα Γιλέκα», τα οποία ετοιμάζονται να προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Γαλλίας το Σάββατο.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων που πλήττει τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Γαλλία δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία του κινήματος «Τα Κίτρινα Γιλέκα».

Στο κίνημα συμμετέχουν κυρίως οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστές, που πλήττονται από την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Φορώντας κίτρινα γιλέκα, σαν αυτά που φορούν όσοι κάνουν έργα στους δρόμους, οι Γάλλοι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και τους δρόμους πόλεων σε δεκάδες διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.

Η Πρίσιλα Λουντόσκι, μία 32χρονη πλασιέ καλλυντικών , είναι η ιδρύτρια του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα». Η μαύρη Γαλλίδα – με καταγωγή από τη Μαρτινίκη -είχε την ιδέα να στήσει στο διαδίκτυο μία ηλεκτρονική ψηφοφορία ζητώντας από την κυβέρνηση των Παρισίων να μην αυξήσει κι άλλο τις τιμές των καυσίμων. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τεράστια.Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της βάζοντας την υπογραφή τους.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας με προβληματικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς.Αντιθέτως, έχουν μικρότερη ανταπόκριση στο Παρίσι όπου οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στις μετακινήσεις τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», τα «Κίτρινα Γιλέκα» θυμίζουν σε πολλούς το κίνημα των «Κόκκινων Σκούφων», το οποίο το 2013 είχε υποχρεώσει τη γαλλική κυβέρνηση να πάρει πίσω έναν περιβαλλοντικό φόρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Γερμανία: Ύποπτοι για «ακροδεξιό εξτρεμισμό» περισσότεροι από 400 αστυνομικοί

Γερμανία: Ξανά στο 20% το ακροδεξιό κόμμα AfD

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr