Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προδρόμου: Προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κύπρου

Προδρόμου: Προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η αποσχιστική λογική, την οποία υποδηλώνει, με αφορμή τα 35 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν «στην απολύτως παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε δήθεν κράτος τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου».

Όπως τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, «προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τον σκοπό αυτό, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την επίτευξη αποδεκτής και βιώσιμης συμφωνίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί λειτουργική λύση, που θα διασφαλίζει μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Επίσης, εκφράζεται η ελπίδα ότι η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, να συμφωνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι «Όροι Αναφοράς» και να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Η διεθνής κοινότητα, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της λεγόμενης “ΤΔΒΚ” νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Συγκεκριμένα, με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της.

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε μειονότητα

Στα κατεχόμενα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, μίλησε και πάλι για τουρκοκυπριακό «λαό» και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να τον μετατρέψει σε μειονότητα. Ο Ακιντζί είπε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διαμόρφωση σχέσεων πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ».

Κατά την ομιλία του σήμερα, πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ΗΕ» και ότι στόχος του είναι «η δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών».

Δήλωσε τέλος ότι «επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr