Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κομισιόν διαμήνυσε στην Τουρκία να μην απειλεί την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ

Η Κομισιόν διαμήνυσε στην Τουρκία να μην απειλεί την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την υποχρέωση της Τουρκίας να αποφεύγει ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση που της απεύθυναν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης, Λευτέρης Χριστοφόρου και Δημήτρης Παπαδάκης.

Η ερώτηση των τριών Κυπρίων ευρωβουλευτών αφορούσε την παρεμπόδιση κυπριακών αλιευτικών σκαφών από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ρωτήθηκε με ποιους τρόπους θα παρέμβει για τον τερματισμό των αυθαίρετων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της κυπριακής αλιείας, με τους ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι η Τουρκία επανειλημμένα παρεμποδίζει τη διακίνηση κυπριακών αλιευτικών σκαφών πέριξ της Κύπρου και ότι ως αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας, τα αλιευτικά σκάφη στην Κύπρο έχουν περιοριστεί σε τέσσερα μόνον και ουσιαστικά η κυπριακή αλιεία κινδυνεύει με αφανισμό.

«Στα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Τον Ιούνιο 2018, στα συμπεράσματά του, τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

»Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» επεσήμανε στην απάντησή του εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Θεμάτων και Αλιείας της ΕΕ, Καρμένου Βέλα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».

Εξάλλου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος σημαίας, δύναται να εκδώσει άδεια αλιείας για αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται στα ύδατα τρίτης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων ανοιχτά της Αιγύπτου, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση των ευρωβουλευτών σχετικά με Οδηγία που εφαρμόστηκε πέρυσι και βάσει της οποίας απαγορεύεται σε κοινοτικά σκάφη να αλιεύουν σε ΑΟΖ τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr