Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυρές αντιδράσεις στο tweet του Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Ισχυρές αντιδράσεις στο tweet του Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περιφερειακή αναταραχή προβλέπεται σε περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Συρία. Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ «νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος» και φεύγουμε από τη Συρία, πέρα από τις ισχυρές αντιδράσεις που ήδη αντιμετωπίζει, όπως του Βρετανού υπουργού Άμυνας, θεωρείται ότι ανοίγει νέο ασκό του Αιόλου στην πολύπαθη χώρα.

Οι Κούρδοι της Συρίας, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως πεζικό στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, τώρα εγκαταλείπονται στις ορέξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια απόφαση που δεν βρίσκει σύμφωνο το Αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά ελήφθη αιφνιδιαστικά από τον Λευκό Οίκο, δίχως προηγούμενη συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «πριν πέντε χρόνια το Ισλαμικό Κράτος ήταν μια πολύ ισχυρή και επικίνδυνη δύναμη στη Μέση Ανατολή και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν το περιφερειακό χαλιφάτο.

»Αυτές οι νίκες επί του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν σηματοδοτούν το τέλος του Διεθνούς Συνασπισμού ή της εκστρατείας του.

»Ξεκινήσαμε να φέρνουμε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες τα στρατεύματά μας καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη φάση αυτής της εκστρατείας.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας (σ.σ. που ο Λευκός Οίκος ούτε καν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει) είναι έτοιμοι να ξαναεμπλακούν σε όλα τα επίπεδα για να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα όπου είναι απαραίτητο, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μην επιτρέψουμε μια ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική επικράτεια, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη και με κάθε τρόπο διείσδυση στα σύνορά μας».

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και Αμερικανούς πολιτικούς, είναι τι θα απογίνουν οι Κούρδοι, που κατά τα φαινόμενα αφήνοντα στην οργή του Ερντογάν, του Άσαντ και του Ιράν. Των Κούρδων που χρησιμοποιήθηκαν ως πεζικό για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία για να είναι ασφαλείς και οι δυτικές χώρες.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε 60 με 100 ημέρες.

Το Πεντάγωνο πάντως δεν φαίνεται καθόλου ικανοποιημένο με αυτή την εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι αναπτυγμένοι 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, πολλοί εκ των οποίων είναι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που συνεργάζονται με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γγκράχαμ είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία είναι λάθος.

«Θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και της Ρωσία», δήλωσε.

Η Ρωσία ήδη πανηγυρίζει. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόϊκα της Αστανά», δηλαδή στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.

Ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι για να αποσυρθούν οι Αμερικανοί από τη Συρία πρέπει να επιτευχθεί πρώτα ειρηνευτική συμφωνία.

Το προηγούμενο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωναν ότι θα μείνουν στη Συρία μέχρι να διασφαλιστεί και η αποχώρηση του Ιράν από το έδαφος της, του οποίου η στρατιωτική παρουσία στη χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ίδια την υπόσταση του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr