Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίσιο τέλος για τον Έλληνα επιστήμονα του Μαξ Πλανκ που «σερνόταν» στα γερμανικά δικαστήρια

Αίσιο τέλος για τον Έλληνα επιστήμονα του Μαξ Πλανκ που «σερνόταν» στα γερμανικά δικαστήρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, Νίκο Λογοθέτη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν, από τις εναντίον του κατηγορίες φιλοζωικών οργανώσεων ότι κακομεταχειριζόταν πειραματόζωα (μαϊμούδες) στο ερευνητικό εργαστήριο του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η υπόθεση του Ν. Λογοθέτη, που «σερνόταν» εδώ και χρόνια, είχε ξεσηκώσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία είχε ταχτεί στο πλευρό του.

Τώρα, το δικαστήριο, στο οποίο προσκομίστηκαν νέα στοιχεία υπέρ του, έθεσε τέλος στην περιπέτειά του, τρεις εβδομάδες προτού αρχίσει η ακροαματική διαδικασία της δίκης, σύμφωνα με το “Nature”.

Η όλη ιστορία είχε ξεκινήσει το 2014, όταν ένας φιλόζωος ακτιβιστής είχε τρυπώσει κρυφά στο εργαστήριο του Λογοθέτη (MPI-Biocyb) και είχε κινηματογραφήσει ορισμένες μαϊμούδες που χρησιμοποιούνταν για τις επιστημονικές έρευνες.

Η Γερμανική Ενωση Φιλοζωικών Οργανώσεων είχε στη συνέχεια κατηγορήσει τον Λογοθέτη ότι παραβίαζε τους κανονισμούς περί προστασίας των ζώων, μεταξύ άλλων καθυστερώντας να κάνει ευθανασία σε άρρωστα ζώα.

Η εταιρεία Μαξ Πλανκ είχε προχωρήσει στην απαλλαγή του Λογοθέτη από μεγάλο μέρος των διευθυντικών καθηκόντων του και τον υποχρέωσε να πάψει να δουλεύει με πειραματόζωα ή να επιβλέπει τις σχετικές έρευνες συνεργατών του -κάτι που πυροδότησε ένα διεθνές κύμα διαμαρτυριών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος «φίμωσης» της επιστημονικής έρευνας.

Η Εταιρεία Νευροεπιστήμης των ΗΠΑ, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστήμης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η Μεσογειακή Εταιρεία Νευροεπιστήμης, η Εταιρεία Ερευνών για τον Αλκοολισμό, η Αμερικανική Εταιρεία Ζωολόγων Πρωτευόντων Θηλαστικών κ.α. είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Εξ αρχής ο Λογοθέτης, ο οποίος μελετά κυρίως τους νευρωνικούς μηχανισμούς της οπτικής αντίληψης στον εγκέφαλο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην κινήσει περαιτέρω τη δικαστική διαδικασία, η εταιρεία Μαξ Πλανκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι θα επανεξετάσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στα καθήκοντα και στο ερευνητικό έργο του Λογοθέτη.

Παράλληλα, όμως, υπενθυμίζει ότι από φέτος τον Οκτώβριο έχει διοριστεί νέος διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Πλανκ (είναι ένα από τα 84 Ινστιτούτα της «οικογένειας» Μαξ Πλανκ, η οποία έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος στη Γερμανία), ο νευροεπιστήμονας Πέτερ Νταγιάν.

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η έρευνα με χρήση ζώων και με πλήρη διαφύλαξη των σχετικών κανονισμών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν.

Ο Ν. Λογοθέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει πάρει το διδακτορικό του στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου.

Μετά από επταετή μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ (μεταξύ άλλων στο ΜΙΤ), από το 1997 μετακινήθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ, όπου ανέλαβε διευθυντής του τμήματος γνωσιακών διαδικασιών.

Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», ενώ έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία για τις πρωτοποριακές έρευνές του.

Ο Ν. Λογοθέτης υπήρξε στη δεκαετία του ’70, μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο και άλλους, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού», όπου έπαιζε όργανα με πλήκτρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr