ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν και διαβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι θα προστατευθούν

Ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν και διαβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι θα προστατευθούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη την Τετάρτη στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε την Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε από την Ερμπίλ ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία θα είναι ασφαλείς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που πολέμησαν μαζί μας και είναι σημαντικό ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που πολέμησαν μαζί μας είναι προστατευμένοι», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο για τους Κούρδους της Συρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ερμπίλ.

Οι δηλώσεις του ήταν στο ίδιο πνεύμα με εκείνες του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες επισκεπτόμενος το Ισραήλ και την Τουρκία ότι οι Κούρδοι αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, ακόμα κι εάν αποσυρθούν οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπόλτον προκάλεσαν την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο υποβάθμισε την οργή του Ερντογάν και προέβλεψε ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να εξομαλυνθούν στις επερχόμενες συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Συρία, Τζιμ Τζέφρεϊ, με Τούρκους και Κούρδους αξιωματούχους.

Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν παραιτείται από τη στρατιωτική δράση για να προστατέψει τα σύνορά της από αυτό που περιγράφει ως απειλή από τους Κούρδους της Συρίας.

Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στο ιρακινό Κουρδιστάν με τους τοπικούς ηγέτες, όπως τον πρωθυπουργό Νετσιρβάν Μπαρζανί, τον Μασρούρ Μπαρζανί και τον πρώην πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν και «πατριάρχη» των Μπαρζανίδων, Μασούντ Μπαρζανί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Σημαντικό προβάδισμα Ρούμπιο έναντι Αντιπροέδρου Βανς για το 2028

Επιστρέφει το Ισραήλ σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα;

Κώστας Καραμανλής: Νέες βολές κατά Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική, με αφορμή την Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί τον Τραμπ: Ξεχάστε την Ταϊβάν, μπορεί να μας οδηγήσει σε σύγκρουση

Τραμπ: Ο πρόεδρος Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν και πρότεινε να βοηθήσει για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr