Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Προετοιμαστήκαμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Χριστοδουλίδης: Προετοιμαστήκαμε για Brexit χωρίς συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. ως ένα από τα θέματα για τα οποία θα ισχύσει μια προσωρινή διευθέτηση, σε περίπτωση που η Βρετανία εξέλθει άνευ συμφωνίας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργικού συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Brexit.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, άρα η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2017 για να διαχειριστούμε ακόμη και το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία έχει εντατικοποιηθεί και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε αναλόγως των αποτελεσμάτων να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί».

Ανέφερε ακόμη ότι η προετοιμασία για όλα τα σενάρια γίνεται σε συνεργασία και με τα άλλα κράτη μέλη, αλλά και με την ίδια την Ε.Ε.

Σίγουρα, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «η επιθυμία μας είναι να υπάρξει η έξοδος, όπως ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού, στη βάση μιας συμφωνίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν, η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί ένα τέτοιο σενάριο».

Σε ερώτηση πώς επηρεάζεται η συμφωνία για τις Βάσεις από μια ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας, απάντησε ότι «το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ήταν μέσα στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης του κ. Μπαρνιέ με τη Βρετανία.

Δηλαδή οι διαπραγματεύσεις ήταν μεταξύ της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική πλευρά και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο έχει συμφωνηθεί».

Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα έχει την όποια ισχύ».

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στάση της Επιτροπής και όλων των κρατών μελών, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο στις συζητήσεις που γίνονται «στόχος είναι – και θεωρούμε αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός – να μην υπάρξει η όποια αλλαγή όσον αφορά ειδικότερα τα δικαιώματα όσων Κυπρίων ζουν ή και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων».

Είναι, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ένα από τα θέματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα τύχουν χειρισμού σε περίπτωση μη συμφωνίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει διμερής συζήτηση με τη Βρετανία απάντησε αρνητικά. «Η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο της ΕΕ με τη Βρετανία», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr