Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δειλό βήμα από τη Γερουσία των ΗΠΑ για να μπει τέλος στο «shutdown»

Δειλό βήμα από τη Γερουσία των ΗΠΑ για να μπει τέλος στο «shutdown»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα βήμα εμπρός, έστω και μικρό, έκανε χθες Τρίτη η Γερουσία στο shutdown των ΗΠΑ.

Σηματοδοτώντας το πρώτο σημάδι προόδου, έπειτα από 32 μέρες υπολειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ανακοίνωσαν αμφότεροι ότι το Σώμα θα ψηφίσει την Πέμπτη επί δύο νομοσχεδίων, τα οποία – εάν ψηφιστούν – θα τερματίσουν την ομηρεία περίπου 800.000 υπαλλήλων.

Το πρώτο νομοσχέδιο ικανοποιεί το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση (5,7 δισ. δολ.) του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, με αντάλλαγμα την προστασία των λεγόμενων Dreamers (τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά), την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι Δημοκρατικοί.

Το δεύτερο προβλέπει επιμήκυνση της χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες που επί του παρόντος είναι κλειστές, έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία – όπως προέβλεψε ο Σούμερ – θα μπορούσε να βγάλει τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

«Ο κόσμος αναρωτιέται εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να βγούμε από αυτό το χάος, εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να ανακουφιστούν οι 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν πληρώνονται.

»Εάν υπάρχει τρόπος να ανοίξουν πρώτα οι υπηρεσίες και να συνεχιστεί μετά ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων. Ε, λοιπόν, τώρα υπάρχει τρόπος», τόνισε ο Σούμερ.

Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι τα δύο νομοσχέδια θα έχουν την απαραίτητη στήριξη για να περάσουν και να κάνουν το shutdown – το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ – ένα κακό όνειρο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν τονίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εμπορευτούν μία προσωρινή αποκατάσταση της προστασίας των μεταναστών παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα μόνιμο τείχος, το οποίο κατά τη γνώμη τους δεν θα είναι και αποτελεσματικό.

Η πρόταση των Δημοκρατικών πάλι θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 13 Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 60 ψήφους.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, η Γερουσία είχε εγκρίνει ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει το shutdown και να επιτρέψει στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν κανονικά τουλάχιστον έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο πέρασε τότε άνετα από τη Γερουσία, αλλά βρήκε τη σθεναρή αντίσταση του Τραμπ, επειδή δεν περιελάμβανε τη χρηματοδότηση για το τείχος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr