Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία έστειλε τελεσίγραφο στον Μαδούρο – «Έχεις διορία μέχρι το βράδυ»

Η Γαλλία έστειλε τελεσίγραφο στον Μαδούρο – «Έχεις διορία μέχρι το βράδυ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαφέστατο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έστειλε το Παρίσι την Κυριακή, λίγο προτού λήξει η διορία των οκτώ ημερών που του είχαν δώσει έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συγκαλέσει ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Όπως δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Ναταλί Λουαζό, εάν έως το βράδυ ο Μαδούρο δεν πράξει τα δέοντα, η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο.

«Αν μέχρι απόψε το βράδυ, ο Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γκουάιντο και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα», τόνισε η Λουαζό σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε το Σάββατο δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, πρότεινε τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, προσβλέποντας στην αντικατάσταση του κοινοβουλίου το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.

«Φάρσα», σχολίασε από την πλευρά της η Λουαζό την πρόταση Μαδούρο.

Στα βήματα της Γαλλίας και η Αυστρία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γαλλία, η Αυστρία επίσης ετοιμάζεται «να στηρίξει και να αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιντο», εάν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει νέες προεδρικές – και όχι βουλευτικές εκλογές.

Ο Αυστριακός ηγέτης δήλωσε μέσω του Twitter ότι είχε «ένα πολύ καλό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Γκουάιντο», δίνοντας τον τόνο της επόμενης μέρας.

Τραμπ: «Ένα ενδεχόμενο και η αποστολή στρατού»

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στο αμερικανικό CBS άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στη Βενεζουέλα, ενώ αποκάλυψε ότι ο Μαδούρο τού ζήτησε να συναντηθούν.

«Λοιπόν, ο Μαδούρο είχε ζητήσει συνάντηση την οποία απέρριψα επειδή είμαστε πολύ μακριά από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Μαδούρο παραμένει αμετακίνητος στη θέση του.

Με ένα tweet μάλιστα ευχαρίστησε τους πολίτες που τον στήριξαν στη χθεσινή του συγκέντρωση, σχολιάζοντας πως είναι «μαχητές της ειρήνης».

Χθες, δεκάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι ξεχύθηκαν στο Καράκας και σε άλλες πόλεις σε μία ύστατη προσπάθεια να πιέσουν τον Μαδούρο να παραδώσει τα ηνία της χώρας.

Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο 35χρονος Γκουάιντο.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», δήλωσε ο 35χρονος Γκουάιντο.

«Ναι, μπορεί να γίνει!», απαντούσε το πλήθος σε κλίμα ενθουσιασμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr