Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες χώρες στηρίζουν τον Γκουάιντο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που έστειλαν στον Μαδούρο

Ποιες χώρες στηρίζουν τον Γκουάιντο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που έστειλαν στον Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο έληξε χθες το βράδυ Κυριακής, οπότε σήμερα Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία,αναγνώρισαν επισήμως στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει νέες ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Τη στάση του Παρισιού ανακοίνωσε επισήμως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν από το France Inter, έπειτα από απανωτές προειδοποιήσεις στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατά τα άλλα διεμήνυσε ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν αμέσως μετά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον Γκουάιντο ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση που έγινε από την Ισπανία.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουάιντο ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», έγραψε επίσης στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ότι η Ε.Ε. λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι εάν δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας – Χουάν Γκουαιντο.

«Θα συμβουλευτούμε σήμερα τους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεντριάν.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουάιντο.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ωστόσο δεν κάμπτεται από τη στάση των χωρών που στηρίζουν τον πολιτικό του αντίπαλο, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο διόλου δεν τον φοβίζει.

Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Το Κρεμλίνο μάλιστα, αντιδρώντας στις σημερινές εξελίξεις, επανέλαβε τα περί «ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας».

Δεν μπορεί πλέον ωστόσο ο Μαδούρο να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.

Εκμεταλλευόμενος αυτήν την έμμεση αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες, ο Χουάν Γκουάιντο τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας ωστόσο τον Μαδούρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Le Soir: «Russiagate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr