Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Η Μόσχα να μην παρεμβαίνει

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Η Μόσχα να μην παρεμβαίνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ιστορικό» χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά το γεγονός της υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, διότι -όπως είπε- μετά από πολλά χρόνια, από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, επιλύθηκε ένα ζήτημα διαφωνίας που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων, όσο και στις προσπάθειες ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως αυτό που κάνει την απόφαση πιο σημαντική είναι ότι οι δύο χώρες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Παράλληλα, απένειμε εύσημα στο θάρρος και την πολιτική βούληση, όπως είπε, των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και τόνισε τη σημασία του ξεπεράσματος των διαφωνιών και των εσωτερικών διαιρέσεων, που οδηγεί στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

«Θα ήθελα λοιπόν να επαινέσω το θάρρος και τη σύνεση των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί το θάρρος και η ηγεσία που επέδειξαν είναι πραγματικά εντυπωσιακές», σημείωσε.

Ο γ.γ. ΝΑΤΟ, έκανε αναφορά και στην επιρροή της Μόσχας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμποδίσει σε μια χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κυρίαρχη απόφαση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους.

Ερωτηθείς για το τί κερδίζει το ΝΑΤΟ από την υποψήφια προς ένταξη ΠΓΔΜ, ο κ. Στόλτνμπεργκ δήλωσε ότι «θα έχουμε ένα ακόμα μέλος και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ έχουμε μεγάλες και μικρές χώρες μέλη που όλες συμβάλουν στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Η μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συμβάλλει ήδη στις αποστολές του ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν και βοηθά στη σταθεροποίηση της περιοχής.

»Αυτό είναι σημαντικό για όλους μας και βοηθάει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο θα τονώσει την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο για τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα και τη βούλησή τους να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Τονίζει, μάλιστα, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο «βασικοί και σημαντικοί Σύμμαχοι για το ΝΑΤΟ».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Τσίπρα – Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «και οι δύο έδειξαν τεράστιο θάρρος.

Έδειξαν πολιτική βούληση να λύσουν ένα πρόβλημα, να λύσουν μια διαμάχη και να συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής.

Γι’ αυτό τους συγχαίρω και τους επικροτώ. Όμως δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω κάποιον για το Νόμπελ Ειρήνης, αυτό θα το κρίνει η Επιτροπή για το Νόμπελ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr