Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γκουάιντο καταγγέλλει τον Μαδούρο για την απέλαση πέντε ευρωβουλευτών από τη Βενεζουέλα

Ο Γκουάιντο καταγγέλλει τον Μαδούρο για την απέλαση πέντε ευρωβουλευτών από τη Βενεζουέλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την απέλαση πέντε ευρωβουλευτών από το «απομονωμένο και ολοένα πιο παράλογο καθεστώς» της Βενεζουέλας, επέκρινε σήμερα Δευτέρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αναγνωρισμένος μεταβατικός ηγέτης από τις ΗΠΑ και πλήθος άλλων χωρών της Δύσης και της Λατινικής Αμερικής Χουάν Γκουάιντο.

Οι δηλώσεις του Γκουάιντο πραγματοποιήθηκαν εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας στη χώρα, καθώς ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος έχει ζητήσει μαζική κινητοποίηση το Σάββατο για την είσοδο στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί σε γειτονικές χώρες, μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι ενάντιος σε αυτήν.

«Μας απελαύνουν από τη Βενεζουέλα: κατέσχεσαν τα διαβατήριά μας, δεν μας είπαν τον λόγο της απέλασης, ούτε έχουμε κάποιο έγγραφο που να αιτιολογεί γιατί μας διώχνουν από τη χώρα», δήλωσε ο Ισπανός Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς, ένας από τους πέντε ευρωβουλευτές (όλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) σε βίντεο που τραβήχτηκε στο αεροδρόμιο του Καράκας.

«Είμαστε η πρώτη διεθνής αντιπροσωπεία που θα επισκεπτόταν τον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιντο. Το θέμα δεν είναι ότι δεν μας αφήνουν να εισέλθουμε στη χώρα, αλλά ότι δεν αφήνουν τον προσωρινό πρόεδρο να δει στη Βενεζουέλα καμία ξένη αρχή», πρόσθεσε.

Ο Γκουάιντο κατήγγειλε αμέσως στο Twitter «τον σφετεριστή που ανεβάζει το τίμημα για κάτι που είναι γεγονός: τη μετάβαση. Ας ασκήσουμε κάθε απαραίτητη πίεση για να φέρουμε το τέλος αυτού του σφετερισμού. Συνεχίζουμε!».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο Χόρχε Αρεάθα διευκρίνισε επίσης στο Twitter ότι «μέσω επίσημων διπλωματικών οδών» το Καράκας «γνωστοποίησε πριν από αρκετές ημέρες στην ομάδα των ευρωβουλευτών που θα επισκεπτόταν τη χώρα, για συνωμοτικούς σκοπούς, ότι δεν θα γινόταν δεκτή».

Η κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, το Ιράν και την Κούβα, έχει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Ο Χουάν Γκουάιντο, πρόεδρος του κοινοβουλίου ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου, έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Ο Γκουάιντο έδωσε ραντεβού στους υποστηρικτές του το Σάββατο για να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα γειτονικών χωρών.

Ο Γκουάιντο δεσμεύτηκε ότι εκείνη την ημέρα η βοήθεια θα μπει στη χώρα «ό,τι και να γίνει, διά ξηράς ή θαλάσσης», για να σχηματίσει μια «ανθρωπιστική χιονοστιβάδα».

Εκείνη την ημέρα υπάρχει ο κίνδυνος επίδειξης ισχύος από την κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν πιστές σε αυτόν, ο οποίος θεωρεί αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου εγείρει ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών

Ασημακοπούλου: Εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ – Αποπομπές και για άλλα δυο κυβερνητικά στελέχη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr