Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας: Μην εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλιώς…

Τελεσίγραφο Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας: Μην εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλιώς…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποίηση προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας να μην εμποδίσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι διαφορετικά διακινδυνεύουν «τη ζωή τους».

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, επευφημούμενος ηχηρά από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από μετανάστες και πολιτικούς εξόριστους – στην πλειονότητά τους από τη Βενεζουέλα και την Κούβα – ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διαμήνυσε προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι αν συνεχίζουν να στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο και εμποδίσουν την είσοδο της βοήθειας «δεν θα βρουν ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής» και ότι «θα χάσουν τα πάντα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουάιντο, τον οποίο η Ουάσιγκτον, αλλά και κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ.

«Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουάιντο και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας».

«Μην εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια» και να μην «καταφύγετε στη βία» έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπογράμμισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσιγκτον.

Ο Μαδούρο, που κέρδισε δεύτερη θητεία πέρυσι, στις προεδρικές εκλογές που η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «φάρσα», διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και μερικών ακόμη χωρών, καθώς και τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Οι αποσκιρτήσεις στον στρατό δεν αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής τόσες όσες περίμεναν, ή ήλπιζαν, η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα «τον σοσιαλισμό», που έκρινε πως «πεθαίνει» στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας.

«Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», προεξόφλησε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της» είπε.

Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.

Περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ θα σταλεί από το Μαϊάμι στο Κουρασάο σήμερα Τρίτη, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στήνονται καταυλισμοί για εθελοντές που θα αναλάβουν τη διανομή της στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας.

Ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει την αποστολή της ως το πρόσχημα που αναζητεί η Ουάσιγκτον για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η Ε.Ε. προειδοποίησε τη Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η επαπειλούμενη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Βενεζουέλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr