Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πάγωσε» ο Τριντό όταν είδε την τελευταία δημοσκόπηση για το κόμμα του στον Καναδά

«Πάγωσε» ο Τριντό όταν είδε την τελευταία δημοσκόπηση για το κόμμα του στον Καναδά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, Καναδάς, Τζάστιν Τριντό,

Πτώση καταγράφει το ποσοστό του κεντροαριστερού κόμματος του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, με φόντο τη θύελλα που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News οι Φιλελεύθεροι του Τριντό πλέον βρίσκονται πίσω από τους αντιπάλους του στην πρόθεση ψήφου εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσαν ισχνό προβάδισμα.

Ειδικότερα, το ποσοστό των Φιλελεύθερων υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, το πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της.

Η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων έχει περιέλθει σε θέση άμυνας αφότου η εφημερίδα Globe & Mail αποκάλυψε, την 7η Φεβρουαρίου, ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι’ αυτόν δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας Λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία. Ο όμιλος έχει αποφύγει ως τώρα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό.

Την περασμένη Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή της από την υπουργική της θέση.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσουν για την υπόθεση.

Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει.

«Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω» δήλωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Η ημερομηνία που θα πάει να καταθέσει η πρώην υπουργός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής ακόμη και αύριο Πέμπτη.

Η ίδια επιτροπή – στην οποία οι Φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία – αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην την καλέσει, πράγμα που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, βλέποντας απόπειρα συγκάλυψης.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ συναντήθηκε με μέλη της κυβέρνησης την Τρίτη, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το γραφείο του Τριντό δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις για το αν έχει κλειστεί συμφωνία με την πρώην υπουργό ώστε να μην υποστεί ταπείνωση η κυβέρνηση.

Ο Τζέραλντ Μπατς, προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού, και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς αναλυτές ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί «την υπόληψή του», διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης απαιτεί να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης των Συντηρητικών, δήλωσε στη Βουλή ότι η παραίτηση του Μπατς δεν επιλύει απολύτως τίποτα.

«Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό σκάνδαλο. Έχουμε κάτι πιο βαρύ εδώ. Αν διαπράχθηκε έγκλημα, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν» τόνισε ο Σιρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύμφωνα με δημοσκόπο μετά τις Ευρωεκλογές έρχονται τα χειρότερα για την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Βελόπουλος πέρασε το ΚΚΕ – Ακρίβεια και Τέμπη «καίνε» την κυβέρνηση

Στον Καναδά ο Μητσοτάκης για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr