Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο τουρκικός στρατός προωθήθηκε στην περιοχή Στροβίλια της Κύπρου

Ο τουρκικός στρατός προωθήθηκε στην περιοχή Στροβίλια της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζει η Κύπρος το ζήτημα της νέας επέκτασης των θέσεων του τουρκικού στρατού επί του εδάφους, στην περιοχή των Στροβιλίων, παραβιάζοντας εκ νέου το status quo στην περιοχή.

Με αυτήν την κίνηση, ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις του στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Οι κατοχικές Αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή, στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι οι «αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το ζήτημα που προέκυψε με την νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Τι έχει συμβεί;

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Στροβιλιών, κατέλαβαν κυπριακό έδαφος, εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους.

Πρόκειται για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους που γίνεται γνωστή 10 ημέρες μετά την τουρκική επιθετική ενέργεια! Γιατί το κρύψανε; Ποια ΜΟΕ συζητάμε;

Πρόκειται για μια τουρκική επιθετική ενέργεια που «εμπλουτίζει» τους τρόπους προώθησης και επιβολής τετελεσμένων από πλευράς Αγκυρας.

Η κίνηση αυτή γίνεται την ώρα που απειλούνται τουρκικά τετελεσμένα στη θάλασσα και δείχνει να αποτελεί προειδοποιητική βολή τις παραμονές εξελίξεων τόσο στα ενεργειακά όσο -ενδεχομένως- και στο Κυπριακό.

Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» το περασμένο Σάββατο (Ανδρούλα Ταραμουντά) οι Τούρκοι «απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες».

Πρόκειται για περιοχή που συνορεύει με τις βρετανικές βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται συναφώς πως το 2000 ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχε προβεί στην πρώτη κίνηση στα Στροβίλια με προώθηση δυνάμεων.

Ο οικισμός, ωστόσο, δεν είχε επηρεαστεί.

Τώρα, έχουν περιλάβει τα σπίτια στην κατεχόμενη περιοχή και υποδείχθηκε στους κατοίκους να ζητούν άδεια για τις μετακινήσεις τους αποκαλύπτει ο Κώστας Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την τουρκική αξίωση, μόνο με άδεια θα διακινούνται εφεξής προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ στα κατεχόμενα θα λειτουργούν ως «υπήκοοι» του ψευδοκράτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr