Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο κατηγόρησε Ρωσία και Κούβα ως υπεύθυνες για την κρίση στη Βενεζουέλα

Ο Πομπέο κατηγόρησε Ρωσία και Κούβα ως υπεύθυνες για την κρίση στη Βενεζουέλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σφοδρή επίθεση κατά της Κούβας και της Ρωσίας, για την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στη γενικό μπλακ άουτ που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, καταλογίζοντας στο «σοσιαλιστικό καθεστώς» ευθύνες για το πρόβλημα.

«Ο Νικολάς Μαδούρο υποσχόταν στους πολίτες της Βενεζουέλας καλύτερη ζωή και τον σοσιαλιστικό παράδεισο.

»Κράτησε τον λόγο του ως προς τη σοσιαλιστική διάσταση, πράγμα που δημιούργησε για ακόμη μια φορά τη συνταγή μιας οικονομικής καταστροφής», υποστήριξε ο Πομπέο σε δηλώσεις του στον Τύπο.

«Όσο για τον παράδεισο, δεν ήταν αλήθεια» πρόσθεσε.

Χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο ή υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουάιντο -τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 50 και πλέον χωρών- ο Πομπέο στηλίτευσε τον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στην «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας.

«Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» που προσφέρει η Αβάνα στον Μαδούρο.

«Όταν δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ευχαριστούμε τα θαύματα της πιο σύγχρονης κουβανικής μηχανικής.

»Όταν δεν υπάρχει νερό, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους εξαίρετους Κουβανούς υδρολόγους.

»Όταν δεν υπάρχουν τρόφιμα, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους Κουβανούς σπουδαίους σεφ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο Πομπέο αναγνώρισε πως η Ουάσιγκτον θα «προτιμούσε τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα» μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουάιντο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας πάντως πως πιστεύει ότι «τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, και θα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο».

Οι ΗΠΑ αποσύρουν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους στο Καράκας

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας, η διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ».

Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των Αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια.

Ωστόσο, αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Μαδούρο, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την 24η Ιανουαρίου πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr