Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία οι σοσιαλιστές στην Ισπανία

Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία οι σοσιαλιστές στην Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία εξακολουθεί να προηγείται ένα περίπου μήνα πριν από τις εκλογές της 28ης Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να απέχει κατά πολύ από τις έδρες που χρειάζεται προκειμένου να διαθέτει καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η El Pais.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από 14 έως 19 Μαρτίου, το κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κερδίζει το 27,1% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 122 έδρες, στο κοινοβούλιο των 350 εδρών και με συμμαχία με την ακροαριστερή πλατφόρμα Podemos λαμβάνουν μαζί 162 έδρες.

Τον ίδιο ακριβώς αριθμό εδρών συγκροτούν τα τρία κόμματα της δεξιάς, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), οι κεντροδεξιοί Ciudadanos και το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Και τα δύο μπλοκ κομμάτων βρίσκονται κάτω από τις 176 έδρες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός στην περίπτωση που εξασφαλίσει την υποστήριξη μικρότερων, περιφερειακών κομμάτων που τον στήριξαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ενάντια στην κυβέρνηση τότε του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Σάντσεθ τότε έλαβε τη στήριξη των Podemos και μικρών περιφερειακών κομμάτων.

Ωστόσο, δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ψήφισαν τον Σάντσεθ το 2018, δεν στήριξαν την πρόταση προϋπολογισμού που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν το 27,1% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα 19,3%, χάνοντας 61 έδρες από τις τελευταίες εκλογές του 2016, ενώ οι Ciudadanos λαμβάνουν το 17,7%, κερδίζοντας 23 έδρες.

Οι Podemos συγκεντρώνουν το 12,3% των ψήφων, χάνοντας 31 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox συγκεντρώνει 10,2%, που ισοδυναμεί με 31 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις αυτές, θα πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που ακροδεξιοί βουλευτές θα εκλεγούν στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της El Pais, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου, έδινε στους Σοσιαλιστές 27,3%, στο PP 20%, και κατέγραφε την ραγδαία άνοδο των ποσοστών του Vox στο 12,1%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με δείγμα 1.500 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο λάθους +/- 2,58%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύμφωνα με δημοσκόπο μετά τις Ευρωεκλογές έρχονται τα χειρότερα για την κυβέρνηση

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr