Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την άρση ασυλίας του Γκουάιντο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την άρση ασυλίας του Γκουάιντο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένου προέδρου της Βενεζουέλα Χουάν Γκουάιντο καταδίκασαν την Πέμπτη οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το μέτρο αυτό επιτρέπει ενδεχόμενη προσαγωγή του σε δίκη.

«Η ΕΕ καταδικάζει την απόφαση που έλαβε η μη αναγνωρισμένη Εθνική Συντακτική Συνέλευση να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Χουάν Γκουάιντο.

»Η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος της Βενεζουέλας, καθώς και του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εκ μέρους των 28 κρατών-μελών.

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν μια πολιτική έξοδο από την κρίση και οδηγούν σε περαιτέρω πόλωση και κλιμάκωση των εντάσεων στη χώρα», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.

Η κρίση στη Βενεζουέλα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη την «άσκηση ποινικής δίωξης» κατά του Χουάν Γκουάιντο, κεντροδεξιού βουλευτή και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκουάιντο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου προς γενική έκπληξη, είχε ζητήσει τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο από τη Συντακτική Συνέλευση.

Ο Γκουάιντο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, κατηγορείται ότι παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα στο Καράκας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι Αρχές κινηθούν εναντίον αυτού που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Περισσότερες από πενήντα χώρες τον έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο, θεωρώντας παράνομη τη δεύτερη θητεία του Νικολάς Μαδούρο έπειτα από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν νοθευμένες.

Ο Μαδούρο, που καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχήστρωσε η αντιπολίτευση με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr