Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις μάχες κοντά στην Τρίπολη εξέφρασε η Ουάσιγκτον, ζητώντας «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μάχες μαίνονταν την Κυριακή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, κοσμικός στρατιωτικός, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέλος της Λιβύης με πρωτεύουσά του τη Βεγγάζη, κατηγορεί την κυβέρνηση στην Τρίπολη ως ισλαμιστική.

Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.

Όπως είπε, η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους».

«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, θα συνεχίσουν να πιέζουν τους Λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους».

Η Λιβύη, χώρα στην οποία επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Χαφτάρ, ο οποίος έχει και αμερικανική υπηκοότητα, είναι διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ζελένσκι πανευτυχής που θα πάρει νέα αμερικανικά δισ. δολάρια

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr