Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χωρίς νερό η πολιορκημένη Τρίπολη της Λιβύης – Ο ΟΗΕ υποστηρίζει την τζιχαντιστική κυβέρνηση

Χωρίς νερό η πολιορκημένη Τρίπολη της Λιβύης – Ο ΟΗΕ υποστηρίζει την τζιχαντιστική κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένοπλοι διέκοψαν τη λειτουργία του κύριου αγωγού του συστήματος ύδρευσης της πολιορκούμενης πρωτεύουσας της Λιβύης, εξέλιξη που προμηνύεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης για τους κατοίκους της Τρίπολης έπειτα από εβδομάδες εχθροπραξιών.

Ο ΟΗΕ τόνισε ότι η διακοπή της ύδρευσης αποτελεί πιθανόν έγκλημα πολέμου, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, κατηγόρησε τα κοσμικά στρατεύματα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη -υποστηρίζονται από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα-, πως βρίσκονται πίσω από την ενέργεια.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν την Κυριακή εναντίον σταθμού του δικτύου αγωγών μέσω του οποίου η Τρίπολη υδρεύεται από τη Σαχάρα, ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο.

Ανάγκασαν τους εργαζόμενους να κλείσουν τις στρόφιγγες στην εγκατάσταση, 400 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Ο κοσμικός Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που είναι γνωστός και ως «εξολοθρευτής τζιχαντιστών», εξαπέλυσε επιχείρηση ευρείας κλίμακας στις αρχές Απριλίου για να απελευθερώσει την Τρίπολη από την κυβέρνηση που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και στηρίζεται σε δυνάμεις τζιχαντιστών.

Όμως οι δυνάμεις του LNA έχουν καθηλωθεί σε νότια προάστια εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οι αφοσιωμένοι τζιχαντιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Προσέξτε εδώ το σημαντικό: Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν μια τζιχαντιστική κυβέρνηση στη Λιβύη.

Σε προηγούμενες επιθέσεις στον αγωγό, ένα από τα αναπτυξιακά έργα του Μουάμαρ Καντάφι, πέρασαν ως και δύο ημέρες πριν διαπιστωθούν ελλείψεις στα νοικοκυριά της παραθαλάσσιας πόλης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ισλαμική κυβέρνηση στην Τρίπολη κατηγόρησε για τη διακοπή της ύδρευσης μια ένοπλη ομάδα που έπραξε το ίδιο το 2017 και κατηγόρησε τον επικεφαλής της, τον Χαλίφα Ενάις, ότι ανήκει πλέον στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ. Ο LNA το διέψευσε. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Ενάις.

«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι στρόφιγγες έκλεισαν σε περιοχή ελεγχόμενη από τον LNA, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο συνέργειας του Ενάις με τον LNA», η «ενορχήστρωση» της κίνησης, έκρινε ο Αμάντ Μπάντι, ερευνητής του Middle East Institute.

Στη μάχη για την Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 510 άνθρωποι, άλλοι 75.000 και πλέον έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παγιδευτεί σε κέντρα κράτησης, ενώ ορισμένα νότια προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας έχουν ισοπεδωθεί.

Σχολεία έκλεισαν, οικογένειες χωρίστηκαν στη μια και στην άλλη πλευρά των μετώπων, η ηλεκτροδότηση διακόπτεται συχνά.

Η έξαρση της βίας θεωρείται μια από τις σοβαρότερες τα χρόνια του χάους που ακολούθησαν την ανατροπή του Καντάφι το 2011 και οξύνει τον διχασμό μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών του Κόλπου όσον αφορά τη Λιβύη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr