Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάθιου Πάλμερ: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ»

Μάθιου Πάλμερ: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, στη συνάντησή του την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας του υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευαρέσκεια του» για τη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός αξιωματούχος και ζήτησε όπως συμβάλουν και οι ΗΠΑ στο να επηρεαστεί η Τουρκία για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες και προκλήσεις που εκδηλώνονται σήμερα από πλευράς Άγκυρας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως κατά τη συνάντηση έγινε μια συνολική ανασκόπηση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων με έμφαση στην αναβάθμιση τους το τελευταίο διάστημα.

«Ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο κ. Πάλμερ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, θέση για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευαρέσκεια του», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως στη συνάντηση τέθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη λειτουργία του μηχανισμού 3+1, δηλαδή της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ως ενός μηχανισμού, ο οποίος συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε η πρόοδος στην προσπάθεια άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο και της συνεπακόλουθης νέας σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Συζητήθηκαν ακόμα οι οικονομικές σχέσεις και οι σημαντικές προοπτικές εμβάθυνσης και διεύρυνσης τους, όπως επίσης και η ενεργειακή συνεργασία μέσω των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα, και των αμερικανικών συμφερόντων που υπάρχουν στην περιοχή, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, όπως και τώρα, είναι έτοιμος για να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες «νοουμένου βεβαίως ότι θα τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες και προκλήσεις που εκδηλώνονται σήμερα από την Τουρκία», και σημείωσε πως δυστυχώς σε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά παρουσιάστηκε απρόθυμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Πάλμερ συζήτησαν τις διάφορες πτυχές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και σημείωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος, έχοντας στο παρελθόν ζήσει και εργαστεί εδώ στην Κύπρο, γνωρίζει πολύ καλά τις διάφορες πτυχές του κυπριακού ζητήματος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως συμβάλουν και οι ΗΠΑ στο να επηρεαστεί η Τουρκία για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε αναφορά στη γενικότερη συζήτηση για το Κυπριακό. Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr