Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επεισόδια στο Όρος του Ναού προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι φανατικοί μουσουλμάνοι

Επεισόδια στο Όρος του Ναού προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι φανατικοί μουσουλμάνοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και σε μουσουλμάνους στο Όρος του Ναού προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες μεταξύ των Παλαιστινίων, σήμερα Κυριακή, ημέρα σημαντικών θρησκευτικών τελετών τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Για τους μουσουλμάνους είναι σήμερα η πρώτη ημέρα της Αΐντ Αλ Άντχα και μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ Άκσα, που βρίσκεται στη άκρη της πλατείας, εκατοντάδες μουσουλμάνοι άρχισαν να φωνάζουν στα αραβικά «Με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θυσιαζόμαστε για σένα, Αλ Άκσα».

Ξέσπασαν συγκρούσεις και οι δυνάμεις της τάξης, που ελέγχουν την πρόσβαση στα προσκυνήματα, έκαναν χρήση βομβίδων κρότου για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους εξαγριωμένους ισλαμιστές διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν εναντίον τους αντικείμενα.

«Είναι το τζαμί μας, είναι η Αΐντ μας, όμως ο στρατός έφθασε και άρχισε να χτυπάει και να ρίχνει βομβίδες κρότου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άσια Αμπού Σνινέχ, 32 ετών.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 61 τραυματίες, 15 από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Αντιμέτωπη με τις εντάσεις, η Αστυνομία αρχικά εμπόδισε την πρόσβαση στον χώρο των Εβραίων, οι οποίοι έχουν επίσης μια σημαντική θρησκευτική επέτειο, την Τισσά Μπεάβ (Tisha B’Av).

Η Τισσά Μπεάβ, που είναι κινητή θρησκευτική επέτειος, στην πραγματικότητα αποτελεί μια ημέρα θρήνου για τους Εβραίους, αφού πρόκειται για τη θλιβερή επέτειο της καταστροφής του Ναού τους.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο, όπου οι μουσουλμάνοι έχτισαν τα τζαμιά τους, ήταν στην αρχαιότητα χτισμένος ο Ναός των Εβραίων.

Έπειτα από επικρίσεις η ισραηλινή Αστυνομία, άνοιξε και πάλι την μοναδική θύρα εισόδου που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Εβραίοι πιστοί για να έχουν πρόσβαση στον χώρο.

Οι Εβραίοι επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες στο Όρος του Ναού, αλλά όχι και να προσεύχονται εκεί ώστε να μην υποδαυλίζονται οι εντάσεις.

Το Όρος του Ναού είναι η ακρόπολη της Ιερουσαλήμ.

Τα μουσουλμανικά τζαμιά είναι χτισμένα εκεί που στην αρχαιότητα ορθωνόταν ο Ναός των Εβραίων, που γκρέμισαν οι Ρωμαίοι.

Για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, φανταστείτε το τζαμί που είχαν χτίσει οι Τούρκοι μέσα στον Παρθενώνα να μην το είχαμε γκρεμίσει μετά την απελευθέρωση και σήμερα οι μουσουλμάνοι να είχαν την Ακρόπολη των Αθηνών ως δικό τους ιερό τους προσκύνημα, στο οποίο θα επιτρεπόταν υπό όρους η επίσκεψη των Ελλήνων.

«Είναι δική μας»

Ένταση επικράτησε όταν εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί μπόρεσαν να διεισδύσουν στην περίμετρο της πλατείας πάνω στο Όρος του Ναού.

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως ο χώρος αυτός «είναι δικός τους, όμως είναι δικός μας!», δήλωσε μια νεαρή Εβραία, η Σοφία Γκέουλα Κοέν, η οποία είχε φθάσει στην πλατεία.

«Πάνε 2.000 χρόνια που περιμένουμε για να βρεθούμε εδώ και την ημέρα (επέτειο) που ο Ναός καταστράφηκε, μας λένε να μην μπούμε, είναι σοβαρό!».

Στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το Όρος του Ναού, ή «Πλατεία των Τζαμιών» όπως αποκαλούν το ίδιο ιερό μέρος οι μουσουλμάνοι, βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τομέα της πόλης που κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ από την Ιορδανία, το οποίο στη συνέχεια προσάρτησε χωρίς η προσάρτηση αυτή να αναγνωρισθεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr