Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Σ.Α. του ΟΗΕ για την εισβολή των Τούρκων στη Συρία

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Σ.Α. του ΟΗΕ για την εισβολή των Τούρκων στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη» θα είναι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, όπως διαβεβαίωσε η τουρκική διπλωματία το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενόψει της συνεδρίασής του σήμερα Πέμπτη, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθεί η εισβολή.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί το συριακό Κουρδιστάν, αυτό που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία.

Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με Κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη» ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία έφτασε στο πρακτορείο Reuters.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής.

«Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού» διαβεβαίωσε ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr