Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Τεράστιο βήμα προς την ειρήνη το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Τραμπ: Τεράστιο βήμα προς την ειρήνη το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

«Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση ενός 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές που έχει ποτέ καταρτισθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ανέφερε πως το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξαρτώμενο από την πρόοδο των Παλαιστινίων ώστε να καταστούν αυτοδιοικούμενοι, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και να μπει τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Σύφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει να δεχτεί τετραετές πάγωμα της νέας οικιστικής δραστηριότητας ενώ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπος των παλαιστινίων, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το παλαιστινιακό κράτος που θα δημιουργηθεί θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέγεθος της γης που ελέγχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι και θα συνδεθούν με δρόμους, γέφυρες και σήραγγες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διεκόπηκαν το 2014 και δεν ήταν καθόλου σαφές ότι το σχέδιο Τραμπ θα τις αναζωογονήσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται σκεπτικοί, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν.

Το σχέδιο αποτελείται από περίπου 80 σελίδες, εκ των οποίων οι 50 αφορούν το πολιτικό σχέδιο και οι 30 ένα σχέδιο οικονομικής αναζωγόνησης, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Το σχέδιο των ΗΠΑ αποτελεί την πιο λεπτομερή προσπάθεια να αρθεί το ιστορικό αδιέξοδο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και είναι το αποτέλεσμα τριετούς προσπάθειας των ανώτερων συμβούλων του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, Αβι Πέρκοβιτς και Τζέισον Γκρινμπλατ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr