Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοροναϊός: Χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορα στους Κινέζους

Κοροναϊός: Χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορα στους Κινέζους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορά τους στους πολίτες από την Κίνα, ενώ αξιωματούχοι έχουν ριχτεί στη μάχη του περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού.

ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε όλους τους ξένους που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία ανακοίνωσαν παρόμοιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ η μία μετά την άλλη επαναπατρίζουν τους πολίτες τους.

Ειδικοί σε θέματα υγείας ωστόσο προειδοποιούν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι κατάλληλα.

«Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διακίνηση ιατρικών εφοδίων και τις οικονομίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους την Παρασκευή.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον έλεγχο σε επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Και προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί απεναντίας να επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, καθώς οι ταξιδιώτες θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να εισέρχονται ανεπίσημα στις χώρες.

Η αντίδραση της Κίνας

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί.

«Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του ιού, επισήμως γνωστός με την ονομασία 2019-nCov, η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Συνολικά, 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα, οι περισσότεροι στην επαρχία Χουμπέι.

Περίπου 12.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, εκ των οποίων μικρός αριθμός – περί τα 100 – εκτός Κίνα. Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες νέα κρούσματα.

Ξένοι επιστρέφουν στις χώρες τους

Αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 200 Γάλλους από τη Βουχάν προσγειώθηκε κοντά στη Μασσαλία χθες Παρασκευή.

Οι Γάλλοι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Αεροπλάνο που μετέφερε 83 Βρετανούς και 27 άλλους αλλοδαπούς προσγειώθηκε επίσης σε αεροπορική βάση περίπου 120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, την ώρα που οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωναν την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα.

Παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την βρετανική πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας στην Κίνα.

«Από τις 31 Ιανουαρίου κάποια ανεξάρτητα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των προξενείων απομακρύνονται από την Κίνα.

»Το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται θα παραμείνει», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, η ικανότητα της βρετανικής πρεσβεία και των προξενείων να παρέχουν βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες μέσα από την Κίνα ενδέχεται να είναι περιορισμένη», πρόσθεσε.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα που είναι κάτω των 21 ετών καλούνται να φύγουν αμέσως από τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε επίσης ότι οι 195 Αμερικάνοι που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα επί 14 ημέρες, την πρώτη που κηρύσσεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960.

Η Ιταλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από την Κίνα και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Η Ρωσία, όπου επιβεβαιώθηκαν χθες δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού, ανακοίνωσε ότι αερoδιαστημικές αμυντικές δυνάμεις, που αποτελούν τμήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, θα αρχίσουν να απομακρύνουν σήμερα Ρώσους πολίτες από την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr