Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην ΥΠΕΞ του Ερντογάν: Σοβαρός κίνδυνος για την Τουρκία εξαιτίας της εμπλοκής στη Λιβύη

Πρώην ΥΠΕΞ του Ερντογάν: Σοβαρός κίνδυνος για την Τουρκία εξαιτίας της εμπλοκής στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς (Yaşar Yakış), μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Τουρκική παρέμβαση στη Μεσόγειο: Αιτίες, στόχοι και κίνδυνοι;», υποστήριξε ότι οι παρούσες πολιτικές της Άγκυρας στη Λιβύη θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εμπόλεμη χώρα σε μια «νέα Συρία».

Να σημειωθεί ότι ο 81χρονος Γιασάρ Γιακίς, πολύπειρος Τούρκος διπλωμάτης, προέρχεται από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, ο Γιασάρ Γιακίς προειδοποίησε ενάντια στη κλιμακούμενη επιθετική εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «The Arab Weekly».

Ο Γιακίς επέστησε παραλληλισμούς μεταξύ της παρέμβασης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα του ζητήματος της έρευνας του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη.

Είπε ότι η Άγκυρα είχε υπογράψει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με ρητό σκοπό να αποκτήσει επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρέθηκε να αποκόπτεται από μια επικερδή τριμερή συμφωνία αγωγών μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Στις 2 Ιανουαρίου το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Από εκείνη την ημέρα η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία.

«Η πολιτική του [του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο] μας κάνει να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία μέσω της βύθισης της στη Λιβύη», είπε ο Γιακίς.

Επέκρινε έντονα τον Ερντογάν για την υπογραφή μιας στρατιωτικής συμφωνίας με μια κυβέρνηση την οποία θεωρεί «ελεγχόμενη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Η ασαφής τουρκική εξωτερική πολιτική από τον Ερντογάν μπορεί να θέσει την Τουρκία σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας αυτής της επέκτασης προς τη Λιβύη», προειδοποίησε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr