Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε να συνεργάζεται σε θέματα ασφαλείας με τη CIA

Η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε να συνεργάζεται σε θέματα ασφαλείας με τη CIA
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας θα σταματήσουν να μοιράζονται πληροφορίες με τη CIA σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την πιθανή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ.

«Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (σ.σ. CIA) ειδοποιήθηκε πριν από 48 ώρες ότι η συμφωνία με αυτήν δεν ισχύει πλέον», δήλωσε ο Ερεκάτ σε διαδικτυακή ενημέρωση μιας μικρής ομάδας δημοσιογράφων.

«Αυτό είναι το τέλος της συνεργασίας για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τέλος της συνεργασίας για την ασφάλεια με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ανώτερος αξιωματούχος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε τις σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017 όταν αυτή αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ωστόσο, διατηρήθηκαν ορισμένες μη πολιτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού μεταξύ των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών και της CIA.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά αυτή αφορά, σύμφωνα με αναλυτές, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς, ή τοπικούς μαχητές που ενδέχεται να συνδέονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Ερεκάτ δεν αναφέρθηκε διεξοδικά στον συγκεκριμένο αντίκτυπο της ζημιάς στη σχέση ασφάλειας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των ΗΠΑ.

Έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ερεκάτ μετά από αυτές που έγιναν την Τρίτη από τον Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη για τον τερματισμό της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις πρακτικές συνέπειες της κίνησης αυτής.

Ελλείψει συγκεκριμένων λεπτομερειών, οι Παλαιστίνιοι θέλουν έτσι να φέρουν στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε την Κυριακή, αναμένεται να αποφασίσει από την 1η Ιουλίου σχετικά με την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr