Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνα σε ΗΠΑ: Είστε εγωιστές – Ο εκβιασμός του ΠΟΥ αποτελεί περιφρόνηση στη ζωή

Κίνα σε ΗΠΑ: Είστε εγωιστές – Ο εκβιασμός του ΠΟΥ αποτελεί περιφρόνηση στη ζωή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα, που ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προσβλέπει στη συνεργασία των ΗΠΑ, η Κίνα κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ ότι επιδεικνύουν «εγωισμό», διακόπτοντας τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνεχίζοντας τη διαμάχη τους λόγω και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Με την Κίνα και τις ΗΠΑ να έχουν… διαφορές και για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σε… εξέλιξη και ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για τον νέο κορονοϊό, με τον ΠΟΥ να μπαίνει στην εξίσωση. Με το Πεκίνο να απαντά και να απειλεί με αντίμετρα.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αντιπαρατίθενται φραστικά κατ΄επανάληψη για διάφορα θέματα και την Παρασκευή (29/05) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη διεθνή δημόσια υγεία, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν υπερβολικά συγκαταβατικός με την Κίνα.

Η απόφαση αυτή στερεί από τον ΠΟΥ την αμερικανική χρηματοδότηση, ενώ η Ουάσινγκτον ήταν κατά παράδοση ο μεγαλύτερος χορηγός του.

Η απόφαση ανακοινώνεται μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί συχνά ότι ευθύνεται για την εξάπλωσή της.

Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει γενικά αυτή την αμερικανική επίδειξη εγωισμού, αποφυγής των ευθυνών και έργου υπονόμευσης της διεθνούς συνεργασίας κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα (01/06) ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΠΟΥ «δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξυπηρετεί μόνο μια χώρα και δεν είναι υποχρεωμένος να ενδίδει στη βούληση της χώρας που του καταβάλει τα περισσότερα» χρήματα, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ κατήγγειλε «την αποτυχία» του ΠΟΥ στην καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας και αποκάλεσε τον διεθνή οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας».

Ζήτησε «απαντήσεις από την Κίνα όσον αφορά τον ιό» αλλά το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ελαχιστοποίησε την απειλή που αντιπροσώπευε ο νέος κορωνοϊός όταν εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην περιοχή της Βουχάν.

«Απέναντι στην επιδημία, κάθε αμφισβήτηση ή και εκβιασμός ακόμη προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής, πρόκληση για τις ανθρωπιστικές αρχές και η καταστροφή της διεθνούς συνεργασίας», εκτίμησε τη Δευτέρα (01/06) ο Ζάο.

Δήλωσε ότι η Κίνα «θα παίξει τον αναμενόμενο ρόλο της υπεύθυνης μεγάλης χώρας» και θα στηρίξει τον ΠΟΥ στον αγώνα του κατά του κορωνοϊού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να αυξήσει την πολιτική στήριξή της και συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προσβλέπει στη συνεργασία των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε τη Δευτέρα (01/06) ότι θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τις ΗΠΑ, παρά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διακόπτει τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για την υγεία.

«Οι συνεισφορές και η γενναιοδωρία της κυβέρνησης και του λαού των ΗΠΑ υπέρ της παγκόσμιας υγείας επί πολλές δεκαετίες ήταν μαζικές και προσέφεραν μεγάλα οφέλη στη δημόσια υγεία παγκοσμίως», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr