Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία ανησυχεί ότι Τουρκία και Ρωσία θα μοιραστούν τη Λιβύη

Η Γαλλία ανησυχεί ότι Τουρκία και Ρωσία θα μοιραστούν τη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάσταση στη Λιβύη «ανησυχεί πολύ» τη Γαλλία που φοβάται ότι η Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους «με τους δικούς τους όρους», σε βάρος της σταθερότητας της χώρας αυτής.

«Η λιβυκή κρίση περιπλέκεται λόγω των ξένων παρεμβάσεων», δηλαδή της Ρωσίας και της Τουρκίας και «υπάρχει κίνδυνος η κρίση να ξεφύγει» ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Η ανησυχία του προέδρου σχετίζεται με την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας υπό συνθήκες που φαίνεται ότι είναι επικίνδυνες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Παρίσι φοβάται μήπως υλοποιηθεί «το χειρότερο σενάριο», κατά το οποίο η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και η Τουρκία που στηρίζει την ισλαμική κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ συμφωνήσουν μεταξύ τους «υπό τους δικούς τους όρους».

«Βλέπουμε τον σημαντικό κίνδυνο ενός τετελεσμένου γεγονότος στα σύνορα της Ευρώπης, που θα εκθέτει την ασφάλειά μας», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Και αυτό εξηγεί την κινητοποίηση του Παρισιού που προσπαθεί να επανεκκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για την πολιτική λύση στην κρίση που μαστίζει τη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011.

«Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι η νίκη της μιας πλευράς επί της άλλης αλλά η δέσμευση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας», συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του μοιράσματος των πετρελαϊκών πόρων, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Η Γαλλία, μολονότι επισήμως είναι ουδέτερη, φέρεται ότι στήριζε τον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού εκείνος εξαπέλυσε επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, την έδρα της ισλαμικής κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr