Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ δεν έχει αμβλύνει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική ανωτερότητά του, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση ακολουθεί ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει μια «γιγαντιαία» πώληση εξελιγμένων μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ στο πλαίσιο της κίνησης της χώρας του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Με βάση όσα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, η Ουάσιγκτον αποφεύγει να πουλήσει όπλα στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να βλάψουν το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» (QME) του Ισραήλ.

Αυτό ισχύει για τα F-35, που έχει αρνηθεί να πουλήσει σε αραβικά κράτη, ενώ το Ισραήλ τα έχει αγοράσει και τα έχει αναπτύξει.

«Στις συνομιλίες (για τη συμφωνία εξομάλυνσης με τα ΗΑΕ) το Ισραήλ δεν άλλαξε τις σταθερές θέσεις του κατά της πώλησης σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής όπλων και αμυντικών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη (στρατιωτική) ισορροπία», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να κλείσουν συμβόλαια νέων πωλήσεων αμερικανικών όπλων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης την περασμένη Πέμπτη.

Ο υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοέν, παρατηρητής στο συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου, είπε πως σε αυτό το φόρουμ λήψης αποφάσεων δεν έγινε καμιά συζήτηση για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική QME και πως το Ισραήλ δεν συμφώνησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Ισραήλ δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο να προχωρήσει και να αλλάξει η διευθέτηση», δήλωσε ο Κοέν στη δημόσια ραδιοφωνία Kan.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr