Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «ανησυχεί βαθιά» για την απόφαση της Σερβίας να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η Τουρκία «ανησυχεί βαθιά» για την απόφαση της Σερβίας να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση από τον κ. Νετανιάχου έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, ότι Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στον Λευκό Οίκο

«Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν» προσέθεσε.

Παρά το γεγονός ότι εκτός από τη Σερβία που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, και το Κοσσυφοπέδιο προχωράει στην αναγνώριση του Ισραήλ και το άνοιγμα πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται μόνο στην απόφαση του Βελιγραδίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

»Η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

»Έχει τονιστεί επανειλημμένα από διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967.

»Ωστόσο, κάθε χώρα που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

»Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να απέχουν από ενέργειες που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη».

Μόνο δύο χώρες -οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα- έχουν ήδη ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εξομαλύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας συνέδραμε ο Τραμπ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

«Ο Νετανιάχου θα συνεχίσει, δεν θα σταματήσει – Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» στη Μέση Ανατολή

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr