Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΝΑΤΟ θέλει να «θάψει» την επιθετική ενέργεια τουρκικής φρεγάτας σε γαλλικό πολεμικό πλοίο

Το ΝΑΤΟ θέλει να «θάψει» την επιθετική ενέργεια τουρκικής φρεγάτας σε γαλλικό πολεμικό πλοίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για έρευνα του ΝΑΤΟ σε παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και της Τουρκίας, τα στοιχεία της οποία κρίνονται ως εξαιρετικά ευαίσθητα για να δημοσιοποιηθούν, κάνουν λόγο στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο και η έρευνα για το τί ακριβώς συντελέστηκε θεωρείται πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια, καθώς Παρίσι και Άγκυρα διεξάγουν πόλεμο δηλώσεων.

«Το γεγονός υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει το Reuters.

Τι είχε συμβεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.

Τι θα συμβεί

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Απίθανο κρίνεται η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα.

Κάτω από το χαλί

«Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και θέσης, αποτυπώνει το ότι ο οργανισμός δεν είναι αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα.

Κανείς ηττημένος

Με βάση τα παραπάνω και οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεκδικούν το δίκιο τους και να θεωρούν ότι επικράτησαν στο επεισόδιο με την επιθετική ρητορική και τις εντάσεις μεταξύ τους να συνεχίζονται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρόσφατα έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον τελευταίο να του απαντά «Μη τα βάζεις με την Τουρκία».

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε διαμάχη και για το ζήτημα της Ελλάδας, η οποία αντιδρά στις επιδιώξεις της Άγκυρας για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου με την Γαλλία να έχει ενταχθεί σε ελληνικές ναυτικές ασκήσεις, καταλήγει το τηλεγράφημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr