Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκάνδαλο FinCEN: Τρομοκράτες και έμπορους ναρκωτικών εξυπηρετούσαν μεγάλες τράπεζες

Σκάνδαλο FinCEN: Τρομοκράτες και έμπορους ναρκωτικών εξυπηρετούσαν μεγάλες τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το σκάνδαλο FinCEN ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου φέρονται να ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News, που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon– που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Τι έχει αποκαλυφθεί

Όπως αποκαλύπτει το BBC, η βρετανική Standard Chartered Bank, μία από τις τράπεζες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ενδεχομένως να συνδέεται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, μέσα από πληρωμές που έγιναν για λογαριασμό της ιορδανικής Arab Bank.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται δείχνουν ότι η βρετανική τράπεζα κοινοποίησε τις πληρωμές, ύστερα από τη διαπίστωση -το 2014- ότι η Arab Bank διεκπεραίωσε συναλλαγές που ήταν πληρωμές της Χαμάς προς μέλη των οικογενειών βομβιστών αυτοκτονίας.

Η ιορδανική τράπεζα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον αραβικό κόσμο, αποδείχθηκε ότι εν γνώσει της διεκπεραίωνε συναλλαγές της Χαμάς.

Αλλά και η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε αμερικανικές τράπεζες για να ξεπλύνει χρήμα.

Τράπεζες όπως η JP Morgan Chase και η Bank of New York Mellon ξέπλυναν περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια.

Η HSBC, το 2019, προχώρησε σε ένα συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για «αναβολή δίωξης», αφότου διαπιστώθηκε ότι είχε διευκολύνει ένα διεθνές δίκτυο ναρκεμπόρων, προκειμένου να ξεπλύνουν περισσότερα από 880 εκατ. δολάρια.

H υπόθεση, βέβαια, που ίσως έχει τα πιο προκλητικά χαρακτηριστικά, είναι εκείνη της Deutsche Bank, η οποία είναι μία από τις τράπεζες, μέσω της οποίας ξεπλύθηκαν περισσότερα από δέκα δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφετεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr