Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρομαγμένος ο Τραμπ υποσχέθηκε «συντεταγμένη μετάβαση» – Παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο

Τρομαγμένος ο Τραμπ υποσχέθηκε «συντεταγμένη μετάβαση» – Παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρομαγμένος από τις ενδεχόμενες συνέπειες των πράξεων και των προτροπών του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκρουσε πρύμνα.

Παραδέχεται ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση», σύμφωνα με ανακοίνωση στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter.

«Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου», σημειώνει.

Τσουνάμι παραιτήσεων

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι παραιτήσεις και μέσα στον Λευκό Οίκο, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια με την εισβολή στο Καπιτώλιο μαινόμενων οπαδών που είχε καλέσει σε συγκέντρωση ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επιχειρώντας ταυτόχρονα να ξεχωρίσουν τις όποιες ευθύνες βαρύνουν τον Τραμπ για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ παραιτήθηκε, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των αξιωματούχων που αποχωρούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ο Πότινγκερ παραιτήθηκε χθες το απόγευμα ως απάντηση στην αντίδραση του προέδρου στο πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στον Πότινγκερ.

Το Bloomberg μετέδωσε πρώτο την παραίτηση του Πότινγκερ, κορυφαίου αξιωματούχου στην εξέλιξη της πολιτικής του Τραμπ αναφορικά με την Κίνα.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο για το θέμα αυτό από τον Λευκό Οίκο.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χάος που προκλήθηκε αφού εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα και την νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ενώ οι ταραξίες περιφέρονταν στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «εξαιρετικούς» και επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές, αν και τους ζήτησε να αποχωρήσουν.

Η χαώδης αυτή κατάσταση καθυστέρησε τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Μπάιντεν για ώρες.

Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Και σύμβουλοι της Μελάνια

Χθες παραιτήθηκαν επίσης δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ, ενώ την παραίτησή του σκέπτεται να υποβάλει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας -και προϊστάμενος του Πότινγκερ- Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

Η Στέφανι Γκρίσαμ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα που είχε ως προσωπάρχης της Πρώτης Κυρίας.

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τη χώρα στον Λευκό Οίκο.

»Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα στην αποστολή της κας Τραμπ να βοηθήσουμε παιδιά σε όλο τον κόσμο και περήφανη για τα πολλά επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε η Γκρίσαμ σε ανακοίνωση.

Η Γκρίσαμ, που πέρασε ένα χρόνο ως εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο πριν γίνει προσωπάρχης της Μελάνια Τραμπ, δεν είπε εάν η παραίτησή της έγινε ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά πηγή με γνώση της απόφασής της δήλωσε ότι για εκείνη αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την παραίτησή της έχει υποβάλει και η Ρίκι Νισέτα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδια για τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με μία πηγή, στον Λευκό Οίκο ακούγεται ότι ίσως παραιτηθεί και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr